MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Gastronomiczne talenty

Jak sprawić, by uczeń stał się Młodym Kreatorem Sztuki Kulinarnej? Tę tajemnicę zna z pewnością Izabela Starosta-Byczyńska – nauczyciel przedmiotów zawodowych w technikum żywienia i usług gastronomicznych w Murowanej Goślinie, należącym do Zespołu Szkół w Bolechowie, którego organem prowadzącym jest Powiat Poznański. Już po raz drugi –  zaszczytne miano „Młodego Kreatora Sztuki Kulinarnej” przypadło jej wychowankom, w 2013 roku  – Andżelice Piechowiak, a w 2014 roku – Sandrze Skibińskiej.Konkurs firmy „Unilever Food Solutions” to niewątpliwie wielka szansa dla młodzieży i wyzwanie dla kreatywnych nauczycieli. Zwycięstwo w nim wymaga dużej determinacji, silnej motywacji, pomysłowości, znajomości najnowszych trendów kulinarnych, dobrej bazy oraz środków na produkty.

Goślińska szkoła ponadgimnazjalna uczy dobrego rzemiosła, pokazuje jednak, że dobry, utalentowany rzemieślnik, może być artystą. Takie podejście wymaga dużego zaangażowania ze strony nauczycieli, którzy wykraczają poza obowiązujące programy nauczania, pokazują wychowankom, że aby osiągnąć sukces, nie wystarczy być dobrym uczniem, trzeba mieć pasję i chęć samokształcenia, gdyż szkoła pokazuje wiele dróg, wyboru musi jednak dokonać każdy sam, jest to bowiem miernikiem dorosłości.

Oprócz dobrych podstaw praktycznych, uczniowie goślińskiego technikum wyróżniają się także wysokim poziomem wiedzy, o czym świadczą uzyskiwane wielokrotnie tytuły laureata Olimpiady Wiedzy o Żywności i Żywieniu, zapewniające posiadaczom wstęp na wybrane wyższe uczelnie w kraju.  Przygotowywanie uczniów  Olimpiady jest konikiem pani Danuty Borejsza-Wysockiej, nauczyciela przedmiotów zawodowych w technikum żywienia. Aktualnie może się ona poszczycić sukcesami trzech uczennic: Anity Zalewskiej, Katarzyny Białczyk i Zuzanny Kawczyńskiej.

Sukcesy uczniów z goślińskiej szkoły są możliwe dzięki wsparciu Powiatu Poznańskiego, który zadbał o dobre wyposażenie, dokonując w 2012 roku generalnego remontu pracowni gastronomicznej. Inwestycja ta,  to niewątpliwie dobre ulokowanie środków, gdyż dzięki konkursom kulinarnym uczniowie zdobyli dla szkoły dwa kolejne piece konwekcyjno-parowe.

Szkoła miała również możliwość wzięcia udziału w akcji „Wiecie, co jecie w Poznańskim Powiecie”, w ramach której uczniowie mogli promować zdrowe jedzenie i zdrowy styl życia, bawiąc się przy tym świetnie i poznając najlepszą żywność, pochodzącą z ekologicznych gospodarstw. Była ona dostarczana przez pana Witolda Wróbla, członka Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, który w sposób szczególny wyróżnił  jedną z uczennic, doceniając jej talent i zaangażowanie – umożliwił jej odbycie praktyki w najlepszej restauracji w Polsce, szczycącej się gwiazdką Michelina – „Atelier Amaro”. Organ Prowadzący szkołę sfinansował wyjazd uczennicy do Warszawy.

Aby młody człowiek chciał tworzyć w swoim fachu, należy dać mu dobre podstawy teoretyczne i praktyczne, nie zabijając przy tym kreatywności. Należy dawać mu możliwość poznawania miejsc i ludzi, którzy będą podsycać w nim kreatywność i motywować. Takie działania i niestandardowe podejście procentują, przynosząc wspaniałe efekty. Sprawiają, że nawet niewielka szkoła w małym mieście może stać się Kuźnią Gastronomicznych Talentów.

Autor: Agnieszka Olejniczak-Gros – Zespół Szkół w Bolechowie, Szkoła w Murowanej Goślinie

Redaktor: Administrator strony
Opublikowano: 26 marca 2014