MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Panie i Panowie… do kuchni

W sobotę, 12 marca na Placu Bernardyńskim Zielony Targ i Kuchnia Polowa łączą siły i zapraszają poznaniaków oraz mieszkańców powiatu poznańskiego na imprezę dla Pań i Panów. „Panie i Panowie do kuchni. Wy zjecie. Gotujmy my“ to hasło tej zabawy. 

I rzeczywiście tego dnia będzie można nie tylko kupić w tym miejscu ekologiczne produkty, ale też smakowicie zjeść i świetnie się bawić. – Zielony Targ to nie tylko stoiska z żywnością, to także imprezy, które tutaj odbywają się cyklicznie. Nie tylko sprzedajemy, ale także propagujemy i polecamy zdrowy, ekologiczny styl życia. Chcemy, by wszyscy docenili towary wytwarzane przez małe gospodarstwa u nas w regionie i naszą polską kuchnię. Stąd pomysł na zaproszenie Kuchni Polowej – mówi Marek Grądzki z Zielonego Targu.

– Pojawimy się na Zielonym Targu na Placu Bernardyńskim z naszą przebojową grochówką, którą będzie można kupić na miejscu, ale też zabrać ze sobą do domu. Przyjdźcie zajrzeć do kotłów, bo będą też i inne zupy, a dla prawdziwych mężczyzn nasz Bigos Dzik z Lasu. W jednym z kotłów będzie też zupa fit dla Pań gotowana przez znakomitego szefa kuchni z restauracji „salon z ogrodem“ Wojciecha Carlosa Wojtkowiaka – dodaje Marek Grądzki.

–  Mogę tylko zdradzić, że będzie to delikatna zupa warzywno-owocowa. Przyjdźcie zobaczyć, jakie pyszne dania można robić w kuchni polowej, której domeną do tej pory była tylko znakomita grochówka. Już podczas Festiwalu Grochówki udowodniliśmy, że można w niej przygotować też wersję restauracyjną tej zupy. Teraz pójdziemy jeszcze o krok dalej – zdradza Wojciech Carlos Wojtkowiak.

Gościem specjalnym imprezy będzie Ewelina Stanek uczestniczka telewizyjnego show Master Chef, modelka, pasjonatka gotowania i pieczenia. Świetnie doradzi nie tylko, jak dobrze wyglądać na wiosnę, ale odpowie na każde pytania dotyczące gotowania i pieczenia przed świętami. – Z przyjemnością spotkam się z gośćmi imprezy. Kuchnia to moja pasja. Mam nadzieję, że spotkam takich samych miłośników gotowania i że sobie porozmawiamy i wymienimy się doświadczeniami – zapowiada Ewelina Stanek.

Zabawa będzie dla małych i dużych, bo pojawią się też inni goście specjalni. Na Zielonym Targu będzie można nie tylko robić zakupy, ale także składać zamówienia przed świętami. Sery zagrodowe, zaprawy, warzywa, kawy i herbaty, przyprawy, pieczywo, mięso i ryby, a nawet poduszki z wkładem z nasion orkiszowych i wiele innych ciekawych towarów czeka na poznaniaków i mieszkańców powiatu poznańskiego już od godz. 7.30 w sobotni poranek aż do ostatniej kropli zupy.

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 11 marca 2016