MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi Wydarzenia Relacje

Poznańska Pyra 2016

Poznańska Pyra 2016 to kolejna propozycja na odwiedzenie powiatu poznańskiego tej jesieni. W niedzielę, 9 października Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprosiło na pokazy związane ze zbiorem ziemniaków oraz z wyrobami kulinarnymi. 

Podczas wydarzenia o ziemniaku można było dowiedzieć się niemalże wszystkiego. Odwiedzający mogli podpatrzeć zarówno  mechaniczny zbiór ziemniaków, wykonany konną kopaczką gwiazdową, kopaczką elewatorową oraz kombajnem ziemniaczanym ale także wziąć udział w tradycyjnym zbiorze ręcznym.  A ukopane przez siebie bulwy zabrać na kolację do domu  lub upiec przy ognisku muzealnym.  Chętni mogli skosztować już poznańskiego przysmaku na miejscu. Stanowiska gastronomiczne serwowały przede wszystkim dania z ziemniaków. Muzeum przygotowało tradycyjne przysmaki –  chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym oraz oczywiście pyry z gzikiem z parownika.  Ponadto zwiedzający mogli osobiście upiec ziemniaki lub inne własne produkty przy ognisku. Stałym punktem programu był  pokaz tradycyjnego wypieku chleba w piecach chlebowych. Nie zabrakło też innych konkursów, w tym z wiedzy o ziemniakach oraz występów artystycznych.

Podczas tej imprezy  prezentacje i prelekcje odbywały się  na polu, gdzie zwiedzający usłyszeli o  wózkach  i wozach do transportu okopowych, narzędziach do ich przenoszenia, sprzętach do zbioru  i o Hipolinie – lokomobili parowej. Dla młodych widzów przygotowane były także warsztaty wikliniarskie i garncarskie.

W ramach wydarzenia wyłoniono także zwycięzcę w konkursie na najlepszego bambrzoka. Do konkursu zgłoszono ich 11. Sześcioosobowa komisja uznała za najlepszy bambrzok p. Ewy Michalskiej z Poznania, drugie miejsce zajął wypiek pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Szreniawie a trzecie p. Donaty Okuniewskiej z Poznania. Zwyciężczynie otrzymały roboty kuchenne. Komisja przyznała  również dwa wyróżnienia: dla Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich Rozdrażew i dla p. Ireny Talagi – również z Rozdrażewa.

Na Poznańskiej Pyrze gościło także stoisko powiatu poznańskiego, na którym można było otrzymać ciekawe materiały informacyjne przygotowane z myślą o dzieciach i ich rodzicach (m.in. grę edukacyjną pozwalającą najmłodszym poznać historię powiatu, książeczkę kulinarną m.in. z przepisem na bambrzoka oraz przewodnik po powiecie poznańskim).

 

Redaktor: Anna Jaworska
Opublikowano: 9 października 2016