MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Uczniowie “na kawie”

W ostatni dzień listopada odbyło się szkolenie baristyczne, w którym uczestniczyli uczniowie z Zespołu Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie. Tajemnice przyrządzania dobrej kawy ujawniała Agnieszka Rojewska – odnosząca sukcesy na arenie międzynarodowej baristka, zdobywczyni m.in. 3. miejsca w tegorocznych mistrzostwach świata Latte Art, które przeprowadzone zostały w Budapeszcie (pisaliśmy o tym TUTAJ).

W trakcie szkolenia rozmawiano o najlepszych miejscach w okolicy, gdzie można uraczyć się dobrą kawą oraz w jaki sposób powinna być ona przyrządzana, a także poznać zakulisowe szczegóły występów Agnieszki wśród najlepszych baristów świata. Mosińska mistrzyni kawy zaprezentowała również swoje popisowe kawowe dzieła sztuki, które zrobiły wrażenie na jurorach mistrzostw w Budapeszcie. – Ja nie potrafię malować. Robię to jedynie na powierzchni kawy – odpowiadała Agnieszka Rojewska będącej pod wrażeniem jej kunsztu artystycznego młodzieży.

Uczestnicy mieli również okazję na własnej skórze przekonać się, jak wygląda zawód baristy od kuchni. Każdy miał możliwość przejść przez cały proces przygotowania kawy, od jej zmielenia po artystyczne wykończenie spienionym mlekiem. W planach kawowej mistrzyni na kolejny rok jest udział w mistrzostwach Polski, które jednocześnie będą kwalifikacją do mistrzostw świata. – Prawdopodobnie zostaną one zorganizowane w brazylijskim Belo Horizonte – powiedziała na zakończenie Agnieszka Rojewska.

Redaktor: Anna Skalska
Opublikowano: 30 listopada 2017