MenuMenu główne
Powiat Poznański



Wielkanocne smaki

Kobieta w stroju ludowym z jajem wielkanocnym
Wielkanocne smaki

Kategoria: Kultura i sztuka

Data: 04 kwi 2020 - 05 kwi 2020

Czas: 10:00 - 17:00

Miejsce: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie

Wielkanocne smaki

4 -5 kwietnia podczas podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie po raz kolejny wybierać będziemy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”. W ostatnich tygodniach ocenialiśmy „Smak Pyry”, „Smak Piernika”, „Smak Ryby” oraz „Smak Pączka”. Teraz przyszła pora na kolejne potrawy, kojarzące się ze Świętami Wielkanocnymi. Konkursy z założenia odbywają się przy okazji dużych tematycznych imprez festynowych, targowych lub innych, gdzie kulinaria stanowią jej istotną część, a powiat poznański jest w nie zaangażowany.

I właśnie podczas Jarmarku Wielkanocnego zorganizowany zostanie kolejny konkurs, tym razem o tytuł:

• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mazurka
• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Baby Wielkanocnej
• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pasztetu
• Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Mięsiwa (mięsa gotowanego lub pieczonego podawanego na zimno)

Do udziału w konkursie zapraszamy cukiernie, piekarnie, masarnie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego. W tej kulinarnej rywalizacji udział mogą też brać podmioty z terenu Poznania i Wielkopolski; prowadzące w Poznaniu lub powiecie poznańskim sprzedaż – warunkiem jednak jest używanie przez nie produktów pochodzących z obszaru powiatu poznańskiego.

Najlepsze produkty zostaną wyróżnione przez Kapitułę Smaku i będą rekomendowane w mediach lokalnych tuż przed Wielkanocą. Warunkiem koniecznym udziału w konkursie jest to, aby zgłaszany do konkursu produkt (potrawa) był dostępny na rynku dla konsumentów w sposób ciągły lub sezonowy. Organizatorem konkursów jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, producentem – Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, a partnerem – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna. Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego. Poniżej regulamin i karta i zgłoszeń.

Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego  – Smak Mazurka i Baby Wielkanocnej
Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego  – Smak Mięsiwa i Pasztetu

 

Wczytuję mapę...

Lista wydarzeń z kategorii

Redaktor: Emilia Szulc
Opublikowano: 4 kwietnia 2020