MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Powstaje szlak kulinarny

Konferencja prasowa kulinarnego szlaku powiatu poznańskiego

Wiele wskazuje na to, że już wkrótce powstanie Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego. To właśnie na ten temat dyskutowano podczas poniedziałkowej, specjalnej konferencji, która odbyła się w poznańskiej Galerii OKO. – Swego czasu, jako powiat poznański braliśmy udział w Festiwalu Dobrego Smaku. Teraz zamierzamy pójść dalej. Powołanie do życia Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ma związek z rozbudową i rewitalizacją Dworu w Skrzynkach – mówi Jan Grabkowski.

– To właśnie tam zamierzamy stworzyć centrum dobrego smaku w powiecie poznańskim.  To tam, mają się odbywać różnego rodzaju eventy, warsztaty czy też szkolenia, bo nie zapominajmy, że w prowadzonych przez powiat poznański szkołach uczą się m.in. kucharze i hotelarze. Podsumowując, chcemy namówić naszych mieszkańców, choć nie tylko, do smacznego, dobrego jedzenia, ale bez przejadania się. A wszystko to, oczywiście w połączeniu z turystyką – dodał starosta poznański.

Wspomina turystyka kulinarna zdobywa sobie coraz większą popularność. Dzieli się ją na szlaki dotyczące dziedzictwa kulinarnego danego regionu oraz na szlaki monograficzne, poświęcone określonej grupie produktów. – Taka forma turystyki jest bez wątpienia jedną z najprzyjemniejszych. Na dodatek można ją uprawiać przez cały rok. Turystyka kulinarna pozwala też poznać atrakcje turystyczne danego regionu – mówił w trakcie konferencji Jan Babczyszyn, prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku.

W trakcie spotkania przedstawiono m.in. wstępną koncepcję Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i korzyści wynikające z jego ewentualnego powstania. I to nie tylko dla samego powiatu, ale również dla poszczególnych gmin. Zaprezentowano również działający już szlak kulinarny. Mowa o Smakach Dolnego Śląska, którego przedstawiciele byli obecni na konferencji. Szczegółowa koncepcja stworzenia Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego powstanie pod koniec 2019 roku. Projekt ma wystartować jeszcze przed przyszłorocznymi wakacjami.

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 1 lipca 2019