MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Przekąski z gąski

dania z gęsiny konkurs

Tatary, pierogi z gęsiną, pasztety, gęsie pipki, a nawet gołąbki – między innymi takie rarytasy czekały na członków kapituły konkursowej podczas tegorocznej odsłony ogólnopolskiego konkursu “Przekąski z gąski 2022” w Restauracji Stara Osada w Wiórku. Jury oceniało nie tylko smak, ale również prezentację dań. Szczególną uwagę zwrócił gęsinowy stół biesiadny przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej w gminie Mosina. Spośród 30 dań i przekąsek z gęsiny kapituła wyłoniła następujących zwycięzców:

Laureatką GRAND PRIX oraz zdobywczynią nagrody finansowej w wysokości 1 000 złotych ufundowanej przez Instytut Skrzynki została Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo nagrodzona za smalec gęsi.

I miejsce ex aequo:
• Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za tatar z gęsiny
• KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za kluski w rosole z gęsi

II miejsce ex aequo:
• Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” z Puszczykowa za galart z gęsi (prawa noga)
• Karczma Szreniawa za gęsie pipki

III miejsce ex aequo:
• PHU CRISTAL Jakub Klorek zOstromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za gołąbki z gęsiną
• Paweł Powroźnik Restauracja “P jak pyszne” z Kępna za tatar z gęsiny

Wyróżnienia otrzymali:
• KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za salceson z gęsiny
• Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
• PHU CRISTAL Jakub Klorek z Ostromecka (woj. kujawsko-pomorskie) za czerninę z kluseczkami szarymi
• Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym
• Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie za gęsie pipki w chlebie

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Przekąski z Gąski” przyznano:
• Ewa Michalska „Kucharz Osobisty” Puszczykowo za smalec gęsi
• KGW „Piękni i Młodzi” w Pecnej za kluski w rosole z gęsi
• Karczma Szreniawa za gęsie pipki
• Karczma pod Dębami z Komornik gm. Kleszczewo za pasztet z gęsiny z żurawiną, borowikami i galaretką z wina
• Michał Widerski KGW Gurówko za tartę z musem z gęsich wątróbek
• Tradycyjne Jadło z Pomarzanowic za pasztet pieczony z gęsi 100 g
• Nie Śpimy Lepimy ze Swarzędza za pierogi z gęsiną podawane z sosem borowikowym.

Upominki dla laureatów ufundował powiat poznański oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbył się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 24 października 2022