MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Smaki kiełbasy wybrane

konkurs na najlepszy smak kiełbasy

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie kapituła konkursowa zdegustowała niemal 30 różnych kiełbas zgłoszonych w konkursie „Smak Kiełbasy 2022”. Uczestnikami konkursu byli producenci, przetwórcy, restauracje i zakłady gastronomiczne z całej Wielkopolski. Wśród zgłoszeń nie zabrakło białej kiełbasy, suchej kiełbasy z dzika czy kabanosów z jagnięciny.

Laureaci otrzymali nagrody Grand Prix w wysokości 500 złotych od Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, który był organizatorem konkursu. Zwycięskie produkty zostały nagrodzone także upominkami od Powiatu Poznańskiego oraz voucherami do muzeum w Szreniawie. Przyznano również certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Kiełbasy”. W konkursie głównym eksperci kulinarni przyznali następujące wyróżnienia i miejsca:

W kategorii “Wędliny suche i półsuche”
• GRAND PRIX: Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kabanosy z wędzarni
• I miejsce – Waldi Zakłady Mięsne Sp. z o.o. Sp. k. z Grodziska Wielkopolskiego za Kabanosy grodziskie
• II miejsce – Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbasę z dzika półsuchą
• III miejsce – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę kruszewską pieczoną.
Wyróżnienia:
• Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę wiejską pieczoną oraz Kiełbasę szreniawską
• Karczma Szreniawa ze Szreniawy za Kiełbasę majerankową
• Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Kiełbasę suchą swojską.

W kategorii “Wędliny świeże (surowe i parzone)”
• GRAND PRIX: Bistro – Grill DOROTA W. Lisowski, B. Lisowski z Poznania za Kiełbasę białą parzoną
• I miejsce – Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Kiełbasę polską surową
• II miejsce – Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka (kiełbaska wędzona parzona)
• III miejsce – Nasze Mięso Jarosław Drożdżyński z Poznania za Kiełbasę ze świniobicia.
Wyróżnienia:
• Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Kiełbasę wiejską parzoną
• Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne z Poznania za Kiełbaskę jagnięcą wrzosówka (kiełbaska wędzona surowa) oraz Kiełbaskę z dzika wędzoną parzoną
• Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Parówki firmowe.

W kategorii “Inne przetwory wędliniarskie”
• GRAND PRIX: Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. Jarosława Dąbrowskiego w Kruszewni za Salceson wiejski biały
• I miejsce – Bartecki z Dębowej Wędzarni z Mosiny za Słoninę wędzoną w przyprawach oraz Polędwicą wędzoną
• II miejsce – Wiejski Stół dr Maryniak Józef Maryniak ze Skórzewa za Kiełbasę słoikową
• III miejsce – Gospodarstwo Rolne Szejner z Prosny za Szynkę domową wędzoną.

Była to kolejna edycja konkursu, który przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski, starosta poznański. Więcej o konkursie TUTAJ.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 22 sierpnia 2022