MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Smakowity jarmark…

organizatorzy konkursu Najlepszy Smak Powiatu Pozańskiego przy stole

Konkursy na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby oraz Smak Piernika będą częścią tegorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, który tradycyjnie odbędzie się Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. – Powiat poznański słynie z różnych smaków i my te smaki chcemy promować – zapewniał Jan Grabkowski podczas konferencji prasowej, która odbyła się w Concordia Design w Poznaniu.

– Nie tak dawno, również w Szreniawie rozstrzygnięty został konkurs na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry. Teraz będziemy wybierać najlepsze potrawy z ryb oraz pierników, a więc mocno kojarzących się ze świętami. Nasze konkursy mają na celu wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów i przetworów kulinarnych pochodzących z terenu powiatu poznańskiego – mówił Jan Babczyszyn, producent konkursów.

– Kto może wziąć w nich udział? Producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne. Potrawy będą oceniane w kilku kategoriach. Z ryb będzie to zupa, ryba faszerowana, ryba w galarecie i rybne przekąski, a z pieników – piernikowe bloki i małe pierniczki – dodał. Promowanie najlepszych smaków powiatu poznańskiego, to początek większego projektu, ponieważ już wkrótce do życia zostanie powołany Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego.

– Jego centrum będzie się znajdować w rewitalizowanym i rozbudowywanym obecnie Dworze w Skrzynkach. Ma on zostać oddany do użytku na przełomie 2020/21 roku. To właśnie tam będzie się znajdowało wszystko to, co związane z kulinariami i powiatem poznańskim. Chcemy na przykład, aby z tego ośrodka korzystali uczniowie prowadzonych przez nasz szkół. W kilku placówkach kształcimy przecież kucharzy – mówił Jan Grabkowski.

Konkursy na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby oraz Smak Piernika będą częścią tradycyjnego Jarmarku Bożonarodzeniowego. – Nasza impreza nawiązuje do tego typu jarmarków średniowiecznych, które miały przede wszystkim charakter handlowy. Każdy będzie mógł zatem dokonać przedświątecznych zakupów. Będą także różnego rodzaju warsztaty i zajęcia, przedstawienie dla dzieci, koncert kolęd i inne artystyczne atrakcje – zapewnił Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum w Szreniawie.

W konferencji prasowej udział jeszcze wzięli Marzanna Kondratowicz z restauracji “Smaczki Maszki”, która opowiedziała o wyrobach z piernika oraz Andrzej Gosieniewski, który zaimponował wiedzą na temat hodowli karpi. Jarmark zaplanowano na niedzielę, 15 grudnia, w godz. 10.00 – 16.00. Rozstrzygnięcie konkursów i ogłoszenie laureatów nastąpi tuż przed zakończeniem „Jarmarku Bożonarodzeniowego. Potrawy oceniać będzie specjalna kapituła, w skład której wejdą krytycy kulinarni, eksperci smaku i znawcy kuchni. Poniżej regulaminy obu konkursów oraz karta zgłoszenia.

Najlepszy Smak PP – Smak Ryby – regulamin 2019
Najlepszy Smak PP – Smak Piernika – regulamin 2019
Karta zgłoszenia – Smak Ryby 2019
Karta zgłoszenia – Smak Piernika 2019

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 3 grudnia 2019