„Skrzynki Pełne Smaków” i atrakcji na powitanie jesieni
W niedzielę 21 września 2025 roku, Dwór Skrzynki w gminie Stęszew tętnił życiem i aromatem jesiennych przysmaków. Festyn rodzinny „Skrzynki Pełne Smaków” organizowany przez Instytut Skrzynki, po raz kolejny przyciągnął tłumy mieszkańców i turystów. Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonał starosta poznański Jan Grabkowski, który podkreślił znaczenie pielęgnowania dziedzictwa kulinarnego i kulturowego powiatu poznańskiego.
Już od południa na uczestników czekała moc atrakcji – zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych. Dzieci z entuzjazmem brały udział w animacjach, warsztatach artystycznych czy mini torze Hobby Horse, a starsi chętnie zatrzymywali się przy stoiskach z rękodziełem i regionalnymi specjałami. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne z degustacją, przygotowane przez Katarzynę Bosacką oraz uczestników projektu „Smaki babcinych szuflad – odnaleźć i ugotować”. Tradycyjny pokaz smażenia powideł śliwkowych kusił zapachem na całym dziedzińcu, a chętni mogli spróbować świeżo przygotowanego specjału. Na scenie plenerowej i w parku działo się równie dużo – od zajęć jogi, poprzez wielkoformatowe szachy z KS Korona Zakrzewo, animacje ZHP Buk, aż po liczne stoiska edukacyjne przygotowane między innymi przez powiat poznański. Nie zabrakło także jarmarku lokalnych przysmaków – od dań członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” po wyborne wina, ostrygi, wędliny i przetwory. Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek częstowało domowymi wypiekami, a kuchnia Dworu Skrzynki serwowała specjalne grillowe menu. Po południu publiczność porwał koncert Szymona Gądy, który zaśpiewał niezapomniane przeboje Zbigniewa Wodeckiego i Krzysztofa Krawczyka.
Podczas festynu odbył się także regionalny konkursu kulinarny „Przetwory na zimę 2025” organizowany przez Instytut Skrzynki. Uczestnikami były koła gospodyń wiejskich, lokalni producenci i inne obiekty gastronomiczne z województwa wielkopolskiego. Patronat honorowy nad konkursem objął Jan Grabkowski, starosta poznański.
W konkursie zgłoszonych zostało 90 przetworów mięsnych, warzywnych, owocowych, grzybowych, miodów i innych. Kapituła konkursowa, w skład której wchodziła między innymi dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oceniła wszystkie produkty, wybierając zwycięzców:
Nagroda Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich „Skórzewianki” ze Skórzewa (gm. Dopiewo, powiat poznański) za Suszone pomidory „Słońce w słoiku”
I miejsce: Dorota Kaczmarek – Koło Gospodyń Wiejskich w Zębowie (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) „Równi sobie” za Smarowidło grzybowe
II miejsce: Joanna Makieła – Koło Gospodyń Wiejskich w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina, powiat poznański) za Dżem malinowy
III miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo, powiat poznański) za Miód z pierzgi z pyłkiem
Wyróżnienia otrzymali:
– Marta Zielińska – Koło Gospodyń Wiejskich „Siła Kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Powidła śliwkowe
– Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew, powiat poznański) za Szparagi Dorci
– Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, pow. śremski) za Powidła śliwkowe
– Małgorzata Lisek – Koło Gospodyń Podrzewie (gm. Duszniki, pow. szamotulski) za Sok malinowy
– Mariola Rosiak – Koło Gospodyń Wiejskich w Gąsinie (gm. Przykona, pow. turecki) za Chłopski smalec zapiekany.
Certyfikat Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Przetwory na zimę” 2025 otrzymali:
– Koło Gospodyń Wiejskich „Skórzewianki” ze Skórzewa (gm. Kórnik) za Suszone pomidory „Słońce w słoiku”
– Joanna Makieła – Koło Gospodyń Wiejskich w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina) za Dżem malinowy
– Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (gm. Puszczykowo) za Miód z pierzgi z pyłkiem
– Marta Zielińska – Koło Gospodyń Wiejskich „Siła Kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik) za Powidła śliwkowe
– Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Szparagi Dorci
– Dorota Dłubała – Koło Gospodyń Wiejskich „Kwiaty Czołowa” w Czołowie (gm. Kórnik) za Dynię na słodko-kwaśną
– Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Stęszew) za Dżem z mirabelek
– Monika Rupocińska – Koło Gospodyń Wiejskich „Balans” w Koninku (gm. Kórnik) za Sok z owocu czarnego bzu
– Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik) za Sos słodko-kwaśny z cukinii
– Agata i Jakub Rozkres – Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo (gm. Kórnik) za Dżem morelowy z wanilią
– Jowita Walkowiak – Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie (gm. Dopiewo) „Kobiety Sukcesu” za Dżem z papryki
– Natalia Leszner „Natii Domowe Słodkości” (Czapury, gm. Mosina) za Syrop miętowy Zaczarowana Zima
– ZPHU Paweł Jafernik „Podzamcze Kórnik” (gm. Kórnik) za Dżem z boczku.
Tegoroczny festyn zbiegł się także z inauguracją Questu rowerowego „Gęś z polotem. Szprychami po krzakach w Dolinie Samicy”. Rowerzyści, startując rano ze stacji PKP w Stęszewie, pokonali 15-kilometrową trasę z zagadkami terenowymi, by w południe dotrzeć do Skrzynek. Na miejscu czekała na nich questowa kawiarenka, wystawa starych pocztówek z Muzeum Regionalnego w Stęszewie, konkursy przygotowane przez Wielkopolski Park Narodowy oraz stoisko poświęcone Wielkopolskim Questom. Atmosfera była wyjątkowa – pełna radości, zapachów regionalnej kuchni i rodzinnej integracji. „Skrzynki Pełne Smaków” udowodniły, że tradycja i współczesność mogą iść w parze, tworząc wydarzenie, które na długo zapadnie w pamięć uczestników.
Zdjęcia: Joanna Michalak, Andrzej Och