Wielkopolskie plyndze, jesienne warzywa i ryby…
W sobotę, 20 września 2025 r. odbyły się III warsztaty kulinarne, w którym wzięli udział seniorzy, rodzice i dzieci z wielkopolskich rodzin. To kolejne już spotkanie w ramach projektu pn. „Smaki babcinych szuflad – odnaleźć i ugotować” organizowanego przez Instytut Skrzynki w swojej siedzibie – Dworze Skrzynki.
Tematem wydarzenia były dwa dania wpisane na listę produktów tradycyjnych dla województwa wielkopolskiego: plyndze czyli placki ziemniaczane i galart (inaczej galat czy zimne nóżki). Uczestnicy przygotowali je pod okiem ekspertów – Kajetana Świokły, szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki, Hieronima Błażejaka – eksperta kulinarnego w dziedzinie przetworów i tradycyjnych smaków oraz Zbigniewa Kmiecia – eksperta i kulinarnego obieżyświata, który opowiedział o plackach ziemniaczanych i sposobie ich przygotowania w różnych europejskich krajach. Hieronim Błażejak zdradził recepturę i przygotował wraz z obecnymi wędzone śliwki na szpadkach wykonanych własnoręcznie z… trzciny. Aromat cynamonu, goździków idealnie wprowadziły w nastrój nadchodzącej jesieni. Integracji i rozmowom o dawnych rodzinnych recepturach sprzyjała degustacja plyndzy. Zanim uczestnicy rozeszli się do domów, wzięli udział w quizie dotyczącą znajomości gatunków korbola, czyli dyni – królowej wielkopolskiej jesieni. Zadanie zostało dofinansowane ze środków Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictw Wsi w Programie Folk(od)nowa.
Z kolei w poniedziałek, 22 września 2025 r. w Dworze Skrzynki znów pachniało smakowicie, bowiem odbyły się tu warsztaty kulinarne dla osób z obszarów wiejskich w Wielkopolsce.
Zbigniew Kmieć, kulinarny obieżyświat i ekspert, członek Polskiej Akademii Smaku wprowadził uczestników w tajniki rybnego raju. Zebrani nie tylko poznali receptury na wyśmienite dania, ale także techniki prawidłowego oprawiania ryb słodkowodnych. Grupa przygotowała zupę rybna z karpia, leszcza i płoci, karpia pieczonego z sosem z powideł, migdałów, sosem rybnym i zatarem, a także placki ziemniaczane z dodatkiem wędzonej sielawy i siei. Na talerze trafiły również zgrabne kotlety rybne z leszcza i płoci. Hieronim Błażejak, Wiceprezes Polskiej Akademii Smaku i ekspert kulinarny specjalizujący się w przetworach owocowych i warzywnych zdradzał tajniki wyjątkowej zaprawy z dyni, cukinii, kalafiora, marchwi, selera i papryki w zalewie-octowo miodowej. Uczestnikom smakowały przekąski z podsmażonej na maśle cukinii z czosnkiem, a także pomidory smażone z cebulą i jajem sadzonym. Jesienny klimat podkreśliła zupa z dyni z ziemniakami, pietruszką, selerem, porem, masłem i odrobiną imbiru. Lato zamknięto w słoikach dzięki pomidorom w zalewie z oliwy z oliwek z czosnkiem, ziołami prowansalskimi i rozmarynem.
To kolejne już warsztaty, których organizatorami byli: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu.
O kolejnych planowanych warsztatach informujemy na bieżąco na stronach www.instytutskrzynki.pl oraz www.dworskrzynki.pl.
Przygotował: Instytut Skrzynki