MenuMenu główne
Powiat Poznański



W mediach o nas

Będą promować gęsinę (08.11.2021)

epoznan logo

“Gęsina na imieninach” od kilku lat wpisuje się w tradycyjne obchody imienin ulicy Święty Marcin. Imprezę zaczęto organizować kilka lat temu, by przypomnieć poznaniakom, że kiedyś to właśnie gęsinę jedzono 11 listopada w Poznaniu. Potraw z gęsi będzie można spróbować na Starym Rynku już po raz ósmy. Stworzone tam zostaną specjalne strefy, w których będzie można zobaczyć prezentacje kulinarne prowadzone przez zawodowych kucharzy, połączone z degustacjami i poczęstunkiem, a dla najmłodszych przygotowana zostanie specjalna sekcja – Zagroda Młodych Hodowców.

W ramach imprezy zorganizowane zostały konkursy: “Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021” oraz “Przekąski z gąski”. Na laureatów z powiatu poznańskiego czekać będą certyfikaty za najlepszy smak, zaś wszyscy uczestnicy będą walczyć o nagrody pieniężne: 1000 zł za pierwsze, 750 zł za drugie oraz 500 zł za trzecie miejsce. Konkurs organizowany jest pod honorowym patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Partnerami wydarzenia są ponadto: Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza i Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku – informują miejscy urzędnicy.

Historia gęsiny na stole w imieniny świętego Marcina sięga IV wieku. Według legendy św. Marcin, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupskiej, skrył się w zagrodzie gęsi – wyjaśnia Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulturalnego Powiatu Poznańskiego. Ptaki jednak wydały go, podnosząc raban i głośno gęgając. Stąd święty został skojarzony z gęsiną, a z czasem powstało powiedzenie “Na świętego Marcina najlepsza gęsina” oraz “Na świętego Marcina gęś do komina”. W Polsce gęsina obecna jest w tradycji kulinarnej co najmniej od XVII wieku – dodaje.

epoznan.pl

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 9 listopada 2021