MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Co smakuje latem najlepiej?

konkurs smaki powiatu

Panna cotta z chrzanem i musem z czarnej porzeczki oraz buraków, sernik na różowo z jadalnymi kwiatkami w brzozowej galaretce – to niektóre z niezwykłych dań prezentowanych 9 lipca w konkursie „Smaki na Lato 2023” dla Kół Gospodyń Wiejskich i agroturystyk z Wielkopolski. Jedną z jurorek była dziennikarka kulinarna, Katarzyna Bosacka, która szczególnie zwraca uwagę na jakość lokalnych dań i potraw na codziennym stole Polaków.

Wiele potraw ujęło swoją prostotą, przywołując wspomnienie smaków dzieciństwa. Były też nietypowe zgłoszenia z zapomnianych już receptur, jak podpiwek czy kawa z jęczmienia. Uwagę kapituły zwracały też składniki rzadko wykorzystywane we współczesnej kuchni, jak lebioda, pokrzywa, czarny bez czy lawenda. W finale konkursu wzięło udział 12 zespołów kulinarnych. Ocenie poddane zostały 34 potrawy w trzech kategoriach: przekąski i konkrety, wypieki i desery oraz napoje. Kapituła oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki.

LISTA NAGRODZONYCH I WYRÓŻNIONYCH TUTAJ

Konkurs, jak poprzednie edycje, miał na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania sezonowych produktów w tym: potraw, wypieków, deserów i napojów w okresie letnim oraz odkrywanie dawnych receptur, nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki. Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki przy współpracy z: Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszeniem Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszeniem Polska Akademia Smaku, Siecią Culinary Heritage Europe oraz Browarem SZRENIAWA. Tradycyjnie wydarzenie odbywało się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 10 lipca 2023