Do Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” dołączył nowy członek: Olejarnia, młyn i piekarnia w Tarnowie Podgórnym prowadzona przez rodzinę Kierzków. Tabliczkę znamionową oraz certyfikat wręczyli Jan Babczyszyn – dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Liliana Kubiak – zastępca dyrektora. Instytut Skrzynki jest operatorem szlaku, który stanowi sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Szlak wiedzie nie tylko przez restauracje, czy kawiarnie, ale także piekarnie, cukiernie, producentów przetworów mlecznych, owocowych i warzywnych, mięsnych, pasieki, wytwórców lodów, a nawet cykliczne wydarzenia kulinarne. Podróż kulinarną po powiecie poznańskim warto więc rozpocząć od odwiedzenia strony www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Rodzinne Gospodarstwo Kierzek to prawdziwa skarbnica produktów wytwarzanych z sercem i wprost z natury. Niewiele jest dziś takich miejsc, gdzie filozofia slow food tak bardzo przekłada się na końcowy produkt. U Państwa Kierzków to codzienna praktyka – w taki sposób powstają liczne oleje, mąki i chleby. Magdalena i Leszek Kierzek mąkę z pszenicy uprawianej w gospodarstwie wytwarzają osobiście we własnym młynie. Oboje zapragnęli, by ich rodzina i dzieci jadły produkty najwyższej jakości – domowe i własnoręcznie robione. Swoimi darami dzielą się także z mieszkańcami okolic, którzy odwiedzają ich sklep, ale też obywatelami świata, dzięki sklepowi internetowemu. To idealne produkty dla każdego, kto zapragnie żyć w zgodzie z filozofią slow food: mąka polska, nieprzetworzona, bez wybielaczy, bez konserwantów, bez zbędnych polepszaczy.

Pan Leszek jest także wybornym piekarzem i z własnej mąki wypieka wyśmienite chleby, które dostępne są w sklepie, ale najlepiej zamówić je wcześniej, bowiem znikają szybko jak… świeże bułeczki. Olej tłoczony na zimno to prawdziwy skarb natury: pełen zdrowia, smaku i wartości odżywczych. U państwa Kierzków ziarna roślin oleistych trafiają prosto pod tłoczenie, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Dzięki temu oleje są zawsze świeże, pełne aromatu i idealnie przechowywane. To, co wyróżnia produkty Gospodarstwa Rodzinnego KIERZEK, to pasja i dbałość o każdy etap produkcji. Zawsze chętnie odpowiedzą na pytania i pomogą dobrać olej czy mąkę do indywidualnych potrzeb klienta. To w końcu inwestycja w zdrowie, która naprawdę się opłaca.

Przygotował: Instytut Skrzynki

szlak kulinarny

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 5 maja 2025
pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
niedz.
p
w
ś
c
p
s
n
30
1
2
5
10:00 AM -
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
1
2
Wydarzenia w 29 wrz 2025
Sesje i plenery
17 cze 25
Tarnowo Podgórne
Wystawa "Wspomnienia" w Przeźmierowie
15 wrz 25
Przeźmierowo
Wydarzenia w 30 wrz 2025
Sesje i plenery
17 cze 25
Tarnowo Podgórne
Wystawa "Wspomnienia" w Przeźmierowie
15 wrz 25
Przeźmierowo
Wydarzenia w 03 paź 2025
Wieczór z sowami 
3 paź 25
Puszcza Zielonka
Wydarzenia w 04 paź 2025
Thalia Zedek w Skrzynkach
4 paź 25
Skrzynki, gm. Stęszew
Wydarzenia w 05 paź 2025
5 paź 25
Kostrzyn
Wydarzenia w 10 paź 2025
Polskie głosy w Skrzynkach
10 paź 25
Skrzynki, gm. Stęszew
Wydarzenia w 11 paź 2025
Marsz "Na Szagę"
11 paź 25
62-080 Tarnowo Podgórne
Wydarzenia w 17 paź 2025
Koncert o kobietach i mężczyznach
17 paź 25
Skrzynki, gm. Stęszew
Wydarzenia w 18 paź 2025
Wydarzenia w 25 paź 2025
Grand Prix Biegów dla Dzieci i Młodzieży
25 paź 25
Drzązgowo, gmina Kostrzyn Wielkopolski