Wydawnictwo „Polish Food Guide” to prawdziwy hit dla obcokrajowców! Swoją premierę miał 21 maja, a wśród rekomendowanych miejsc w Wielkopolsce znalazła się restauracja Dworu Skrzynki (gm. Stęszew, powiat poznański), a poznańską gastronomię dumnie reprezentują: Concordia Taste, A nóż widelec, Modra Kuchnia, Pyra Bar, Schaboszczak od Dziadka, Kawiarnia Kociak. Swoje miejsce znalazły także Poznańskie Muzeum Pyry oraz Rogalowe Muzeum Poznania. Apetyt czytelnika rozbudzają zdjęcia potraw i regionalnych przysmaków, przygotowanych m.in. przez Kajetana Świokłę, szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki. To jedno z wyjątkowych miejsc na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

„Polish Food Guide” to anglojęzyczny ebook, którego autorkami są Magdalena Tomaszewska-Bolałek oraz  Edita Kalesinskaitė. Znajdują się tam opisy popularnych dań, informacje o wybranych kuchniach regionalnych, propozycje prezentów z podróży,  ciekawostki kulinarne oraz rekomendacje restauracji a całość ilustrowana jest ponad dwustoma zdjęciami. „Polish Food Guide” jest pierwszym, anglojęzycznym przewodnikiem dedykowanym turystom kulinarnym i wszystkim, którzy chcą odkrywać Polskę przez pryzmat naszej kultury kulinarnej. Książka dostępna jest do kupienia w Google Play https://play.google.com/store/books/details?id=2dJdEQAAQBAJ, zaś dla klientów z Unii Europejskiej także w PayHip: https://payhip.com/b/Q0clh.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek to autorka książek oraz kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Specjalizuje się w turystyce kulinarnej oraz dyplomacji kulinarnej, z powodzeniem łącząc wiedzę akademicką z promowaniem kuchni jako narzędzia dialogu międzykulturowego. Polską kulturę kulinarną prezentowała na arenie międzynarodowej poprzez liczne warsztaty, wykłady i spotkania. Jest autorką książek, w których zgłębia kulinarne dziedzictwo Japonii, Korei, krajów nordyckich oraz Polski. Jej praca została wielokrotnie doceniona – otrzymała m.in. prestiżowe nagrody Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique oraz Nagrody Magella.

Edita Kalesinskaitė to litewska twórczyni internetowa, która z pasją zgłębia i popularyzuje polską kulturę, kuchnię regionalną oraz lokalne tradycje. Podróżując po Polsce – od urokliwych, mniej znanych miejscowości po tętniące życiem metropolie – dokumentuje bogactwo kulinarne kraju, jego dziedzictwo kulturowe oraz osobiste doświadczenia z podróży. Swoje treści publikuje w języku angielskim na różnych platformach społecznościowych, zapraszając międzynarodową publiczność do odkrywania różnych zakątków Polski, smaków oraz zwyczajów.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Redaktor: Maciej Pawlik
Opublikowano: 30 maja 2025
pon.
wt.
śr.
czw.
pt.
sob.
niedz.
p
w
ś
c
p
s
n
30
1
2
5
10:00 AM -
6
7
8
9
11
12
13
14
15
16
19
20
21
22
23
24
26
27
28
29
30
31
1
2
Wydarzenia w 29 wrz 2025
Sesje i plenery
17 cze 25
Tarnowo Podgórne
Wystawa "Wspomnienia" w Przeźmierowie
15 wrz 25
Przeźmierowo
Wydarzenia w 30 wrz 2025
Sesje i plenery
17 cze 25
Tarnowo Podgórne
Wystawa "Wspomnienia" w Przeźmierowie
15 wrz 25
Przeźmierowo
Wydarzenia w 03 paź 2025
Wieczór z sowami 
3 paź 25
Puszcza Zielonka
Wydarzenia w 04 paź 2025
Thalia Zedek w Skrzynkach
4 paź 25
Skrzynki, gm. Stęszew
Wydarzenia w 05 paź 2025
5 paź 25
Kostrzyn
Wydarzenia w 10 paź 2025
Polskie głosy w Skrzynkach
10 paź 25
Skrzynki, gm. Stęszew
Wydarzenia w 11 paź 2025
Marsz "Na Szagę"
11 paź 25
62-080 Tarnowo Podgórne
Wydarzenia w 17 paź 2025
Koncert o kobietach i mężczyznach
17 paź 25
Skrzynki, gm. Stęszew
Wydarzenia w 18 paź 2025
Wydarzenia w 25 paź 2025
Grand Prix Biegów dla Dzieci i Młodzieży
25 paź 25
Drzązgowo, gmina Kostrzyn Wielkopolski