MenuMenu główne
Powiat Poznański



Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty”

Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty”

Kategoria: Rozrywka

Data: 02 paź 2021

Czas: 10:00

Miejsce: Międzynarodowe Targi Poznańskie

Wzmacnia odporność, poprawia funkcjonowanie umysłu, działa oczyszczająco – to tylko kilka zalet kapusty, popularnego składnika kuchni wielkopolskiej. Bigos, rumpuć, parzybroda, kapusta kiszona, zasmażana, gołąbki w kapuście… kapuścianym smakołykom mówimy TAK! – zapewnia Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki, który współorganizuje Konkurs na „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” wraz z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi w ramach imprezy targowej Smaki Regionów w dniu 2 października 2021. Zgłoszenia konkursowe w kategoriach: bigos, zupa parzybroda lub inne (np. dania, przetwory z kapusty lub świeże produkty) należy przesyłać do dnia 1 października 2021 roku włącznie drogą elektroniczną na adres e-mail: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. Regulamin Konkursu oraz formularz zgłoszeniowy można pobrać ze strony Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

W konkursie mogą wziąć udział:

  • producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, kola gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu powiatu poznańskiego
  • restauracje i inne zakłady gastronomiczne z Poznania pod warunkiem, że kapusta z której powstały potrawy zgłoszone do konkursu pochodziły z terenu powiatu poznańskiego.

Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne a także zdrowotne.

W dniu Konkursu, tj. 2 października 2021 roku w godz. 10.00 – 12.00 należy dostarczyć produkty gotowe do degustacji do miejsca odbywania się konkursu na terenie MTP (bezpośredniego wskazania miejsca dokona recepcja targów). W tym dniu wyjątkowo możliwe jest też zgłoszenie produktu wraz z bezpośrednim jego dostarczeniem łącznie z kartą zgłoszenia. Wręczenie laureatom Certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Kapusty” a także zestawów gadżetów ufundowanych przez Powiat Poznański oraz Instytut Skrzynki nastąpi dnia 2 października 2021 roku na scenie kulinarnej imprezy targowej.

UWAGA! Aby wejść na teren Targów, należy zarejestrować się wcześniej internetowo lub przed wejściem. Wstęp jest bezpłatny.

Odwiedzający targi będą mogli również skosztować bigosu przygotowanego w ramach promocji potraw regionalnych. Wśród gotujących i serwujących bigos znajdą się między innymi Starosta Poznański Jan Grabkowski, Marek Gąsiorowski – Prezes Slow Food Wielkopolska, Witold Wróbel – animator zdarzeń kulinarnych i edukacyjnych, a także Jan Babczyszyn –  p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki, operatora szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego. Mięsne kąski w bigosie posmakować będzie można dzięki wyśmienitym produktom o wysokiej jakości zasponsorowanym przez innego członka wspomnianego szlaku, tj. firmie Bartecki z Domowej Wędzarni z Mosiny.

Źródło: www.smakipowiatupoznanskiego.pl

Wczytuję mapę...

Lista wydarzeń z kategorii

Redaktor: Weronika Frąckowiak
Opublikowano: 2 października 2021