Kulinarnie i kulturalnie
W Parku Miejskim w Kostrzynie odbył się Festiwal Kulinarny, któremu towarzyszył XXV Światowy Przegląd Folkloru Integracje 2025. W imprezę włączył się Instytut Skrzynki. Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne i degustacje pod chmurką: paprykarz z kaczki z ryżem i zielonym groszkiem, poznańskie pyzy z paprykowym leczo i bryndzowym sosem oraz certyfikowana biała kiełbasa wielkopolska parzona w letnich warzywach. Blisko stu uczestników sprawdziło swoją wiedzę w quizie „Kuchnia Wielkopolska – czy wiesz, co jesz?”. Zwycięzcy otrzymali m.in. upominki od powiatu poznańskiego.
Na festiwalowej scenie wystąpiły zespoły folklorystyczne z Argentyny, Indonezji, Węgier, Słowacji, Turcji i Polski, a do barwnej i smakowitej podróży poprzez kuchnie świata uczestników zabrał Zbyszek Kmieć, ekspert kulinarny na stałe współpracujący z Instytutem Skrzynki. Zbigniew Kmieć to kulinarny obieżyświat, więc nie mogło zabraknąć wyjątkowych opowieści z podróży ze smakiem, zwłaszcza, że na wydarzeniu stoiska miały lokalne koła gospodyń wiejskich: była więc okazja do wymiany kuchennych sekretów z paniami zrzeszonymi w kołach. To był niezapomniany dzień w Kostrzynie, w którym kulinarnie i kulturalnie można było na miejscu, bez podróży spędzić wakacje w różnych zakątkach świata na raz!
Przygotował: Instytut Skrzynki
Opublikowano: 9 sierpnia 2025