MenuMenu główne
Powiat Poznański
Informacja o naborze wniosków o nagrody z kulturyLink do opłat onlineLink do opłat urzędowych online



Relacje

Kulinarnym szlakiem: gmina Buk

grafika

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” wiedzie nie tylko przez restauracje, czy kawiarnie, ale także piekarnie, cukiernie, producentów przetworów mlecznych, owocowych i warzywnych, mięsnych, pasieki, wytwórców lodów i piwa rzemieślniczego, a nawet cykliczne wydarzenia kulinarne. Powiat poznański, to 17 gmin wokół miasta Poznania. Kulinarną podróż rozpoczynamy więc alfabetycznie, od gminy Buk. By zasmakować lokalnych frykasów trzeba odwiedzić pięć wyjątkowych miejsc.

Nova Trattoria (ul. Dworcowa 37, Buk)kuchnia włoska, w jej uniwersalnym zrozumiałym dla wszystkich wydaniu. Piec wykorzystywany do pizzy i zapiekanek. Sezonowe wkładki menu. Dobre mięsa, w tym ciekawa oferta burgerów. A przede wszystkim entuzjastyczne recenzje gości. W małej miejscowości restauracja na międzynarodowym poziomie. Co więcej prowadząca warsztaty kulinarne i traktująca gości indywidualnie. Restauracja pełna muzyki. I jak może być inaczej skoro gotują dla nas właściciele. Jak może być inaczej skoro sami robią własne wędliny, skoro podchodzą poważnie do zadania goszczenia ludzi. Taka restauracja to skarb, zdecydowanie ponadlokalny skarb.

Nova Trattoria

„Harmony Farm” Gospodarstwo Agroturystyczne (ul. Bukowska 40A, Szewce)od 2003 roku pani Barbara i Marek Suligowie prowadzą działalność związaną z agroturystyką. Pan Marek to kilkukrotny mistrz Polski w jeździe konnej „Western”. Zajmuje się osobiście ośrodkiem jeździeckim, oferuje lekcje jazdy konnej indywidualne, grupowe oraz organizuje obozy letnie oraz zimowe. Z zajęć mogą skorzystać zarówno dzieci jak i dorośli. Działa tu także pensjonat dla koni. W 2019 roku państwo Suligowie uruchomili kuchnię, w której dominuje tradycyjna kuchnia polska, a powodem do prawdziwej dumy są domowe wypieki (dostępne także na wynos). Powstały także 2 sale na imprezy okolicznościowe stąd gospodarze są w stanie organizować przyjęcia wszelkiego rodzaju – chrzciny, komunie, wesela, rocznice ślubu a także klimatyczne ogniska. Można tu także spokojne spędzić weekend na wsi. Piękny,  dworkowy dom mieści 6 pokoi noclegowych z łazienkami dla gości.

Harmony Farm

SER-ce Jadzi (ul. Podgórna 10, Dobieżyn) – to co decyduje o jakości sera to mleko. Tym co decyduje o jakości mleka jest dobrostan krów i ich rasa. W Dobieżynie hoduje się bydło od dziesiątków lat. Zanim pani Agata Króliczak zaczęła produkować i sprzedawać sery od lat osiemdziesiątych robiła to jej mama Jadwiga. Ojciec pielęgnował bydło. W gospodarstwie są holsztynki ale też krowy rasy czerwonej polskiej i limousine. Mleko każdej z nich ma inne walory, inną tłustość, inną zawartość białka. Ale sery pochodzące z gospodarstwa, sery tworzone ze świeżego, nie skupowanego gdzie indziej mleka zawsze będą zachwycać naturalnością smaku. Produkuje się tu sery twarogowe ale też świeże sery podpuszczkowe. Pani Agata szkoli się często u najlepszych serowarów polskich, w ofercie pojawiają się sery twarde a za chwilę  również sery ze szlachetną camembertową pleśnią. Od miesięcy przebojem są sery typu feta. Pani Agata kocha miejsce w którym mieszka,  prowadzi bloga pełnego zachwytu nad przyrodą i kulturą rodzinnego Dobieżyna. Ser-ce Jadzi to serce Wielkopolski. Sery dostępne są w gospodarstwie po wcześniejszym umówieniu i na okolicznych targach. Gzik z jej twarogu powinien być pozycją obowiązkową każdego kulinarnego turysty. Panią Agatę i jej sery spotkać też można w Dworze Skrzynki, podczas lipcowych i wrześniowych festynów dla mieszkańców.

SER_ce Jadzi

Zakład Przetwórstwa Mleka w Buku (ul. Bohaterów Bukowskich 15A)ponad 130 lat historii to ogromny skarb, szczególnie jeśli wiąże się z tradycją, jej smakami i ogromnym doświadczeniem. Tyle lat liczy istniejąca od 1882 roku mleczarnia w Buku. Twarogi, sery sernikowe, masła to tylko część wysmakowanego mlecznego asortymentu dostępnego dla klientów pod marką „Champion” w małych okolicznych sklepach, sieciach handlowych, ale także w lokalnym sklepiku na terenie mleczarni. Od 2020 roku zakład jest własnością firmy Levant Foods, a jej właściciele z wielką radością i entuzjazmem rozszerzają asortyment o dobrze im znane smaki Bliskiego Wschodu, z którego pochodzą. To niezwykłe połączenie tradycji, doświadczenia oraz kultur zaowocowało takimi produktami jak labneh (delikatnie słony serek typu arabskiego) czy akawi baladi (łagodny ser solankowy). Nowe produkty zdobywają coraz więcej sympatyków, a sami właściciele oczarowani smakiem planują już wdrożenia kolejnych wariantów. W 2021 minie dokładnie 30 lat od kiedy założyciel, dr Kasem Bahloul, zdecydował się rozpocząć działalność na terenie Wielkopolski. Aktywnie zaangażowany w Wielkopolski Związek Pracodawców Lewiatan nieustannie dba o rozwój firmy Levant Foods,  a asortyment firmy wciąż się powiększa. Warto dodać, że do dobrze znanych i rozpoznawalnych marek należą herbaty Ahmad Tea, owoce i warzywa w puszkach Sandra, oliwki i oliwy Sandrini czy produkty orientalne pod marką Jasmeen. Każde z nich dostępne w sklepiku firmowym w Buku oraz w sklepie internetowym: www.sklep.smacznego.pl

Mleczarnia w Buku sklep firmowy

Cafe reSzka – kawiarnia i naleśnikarnia w Buku (Plac Reszki 1) – właścicielka tego wyjątkowego miejsca, pani Donata Szymańska stworzyła je bez wątpienia z miłości do ciast, dobrej kawy i naleśników. Cafe reSzka to kawiarnia i naleśnikarnia pełna wyjątkowych smaków, a do tego ze smakiem urządzona. Znajduje się w budynku, który wpisany jest w krajobraz Buku już od przeszło 100 lat. Dla gości lokalu przygotowano bardzo ciekawą i różnorodną kartę dań. W Cafe reSzka można zjeść na ciepło, takie potrawy jak wspomniane naleśniki w wariancie wytrawnym, słodkim, wege i mięsnym, wrapy w kilku odmianach, ręcznie lepione pierogi i placki ziemniaczane. Na smakoszy słodkości czeka zawsze cała gama wyrobów cukierniczych, od szarlotek, serników, po pyszne jagodzianki. Dostępny jest też bogaty wybór deserów do skosztowania na miejscu w kawiarni lub do zabrania na wynos. Wszystko przygotowywane jest wedle autorskich receptur pani Donaty. Kawiarnia realizuje również zamówienia na okolicznościowe torty i inne wypieki. Wspominając o słodkościach nie można zapomnieć o wyśmienitych pączkach! Kapituła konkursu „Smak pączka 2022” organizowanego przez Instytut Skrzynki przyznała Cafe reSzka III nagrodę w kategorii pączków tradycyjnych za Pączka z konfiturą malinową. Kawiarnia otrzymała również certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Pączka” za Pączka z powidłami. Czy słodkości z kawiarni zostawicie sobie na deser, czy to od nich właśnie rozpoczniecie kulinarną podróż Szlakiem Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” w gminie Buk – tu już zależy od Was!

Cafe Reszka

Jakie wyjątkowe punkty skrywa szlak w pozostałych gminach powiatu poznańskiego? Sprawdźcie na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl. Serdecznie zapraszamy!

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 5 marca 2025