MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujki tlenku węgla i dymu



Relacje

Kulinarnym szlakiem: Czerwonak

grafika

Puszcza Zielonka to niezwykle popularny kierunek rekreacyjno-turystyczny dla mieszkańców Poznania. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni, a także zimą, tysiące poznaniaków przecinają puszczę wzdłuż i w szerz. Wiele atrakcji, takich jak trasa XVI wiecznych drewnianych kościołów, 40-metrowa wieża widokowa o 172 schodach na szczycie Dziewiczej Góry czy mnogość leśnych tras spacerowych… to wszystko wymaga także dobrej oprawy kulinarnej. Gminę Czerwonak ma reprezentację dwóch członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – zapraszamy do wyśmienitej podróży!

Restauracja Nowakowski & Skitek (ul. Poznańska 13A, 62-005 Owińska) – założycielami restauracji są Piotr Nowakowski i Jacek Skitek, związani z poznańską gastronomią od wczesnych lat młodości. Jacek Skitek to utytułowany szef kuchni w najlepszych poznańskich hotelach, miłośnik łączenia kuchni polskiej ze śródziemnomorską. Uczestnik wielu szkoleń zagranicznych, w tym z zakresu kuchni francuskiej i europejskiej. Nauczyciel i mentor. Przez lata wychował pokolenia poznańskich kucharzy. Piotr Nowakowski swoją pasję rozwijał podróżując po Francji. To właśnie różnorodność smaków, wykwintność potraw i znajomość win sprawiły, że po latach postanowił założyć firmę gastronomiczną. Stanowi ona swoistą kontynuację zamiłowań jego ojca, który będąc szefem gastronomii w hotelach w Poznaniu, przekazał synowi swoje zainteresowania. Restauracja w Owińskach działa od 2015 roku i specjalizuje się w kuchni polskiej, francuskiej oraz włoskiej. Gospodarze lokalu mówią o sobie: „Wykwintna kuchnia, oryginalne wnętrze, niesamowita atmosfera, oraz pasja, która nigdy nie pozwoli nam spocząć na laurach”.

Restauracja Nowakowski & Skitek

Tatar z polędwicy wołowej sezonowanej, podany z domowymi piklami, grzybami oraz musztardą Dijon; połówka wielkopolskiej kaczki z pyzami domowego wypieku oraz modrą kapustą z rodzynkami; pstrąg z lokalnej hodowli Jurka Terebelskiego podawany z grillowanymi warzywami i kluskami Gnocchi własnej produkcji, a sezonowo tradycyjna polska czernina z kluseczkami i bakaliami czy Wielkopolska gęś pieczona z modrą kapustą i domowymi kopytkami oraz kieliszek młodego polskiego Wina Świętomarcińskiego… to naprawdę wyborne propozycje dla wyszukanych smakoszy. Desery z własnej cukierni to niezapomniane chwile, a tort bezowy z ciemnymi owocami i kremem mascarpone z likierem Cointreau i sernik z przepisu babci Jadwigi mogą być słodką wizytówką miejsca. Spędzając czas w miłym wnętrzu lub na drewnianym tarasie restauracji możemy zdegustować także ponad 70 win całego świata (!!!), a następnie skorzystać z noclegu w przytulnie zaaranżowanych pokojach gościnnych. Warto dodać, że właściciele prowadzą już od 30 lat firmę cateringową. N&S Catering, był obecny podczas wielu uroczystości rodzinnych oraz firmowych w Polsce i na terenie całej Europy.

RAUT – restauracja i rezydencja Kicin (ul. Poznańska 89, 62-004 Kicin) – funkcję tą zdecydowanie spełnia położona w Kicinie na samym skraju Puszczy Zielonki restauracja i rezydencja RAUT. Jej twórca Hubert Andrzejewski od lat obecny jest ze swoją ofertą cateringową na najważniejszych uroczystościach i wydarzeniach, w najbardziej wyszukanych miejscach Poznania, Wielkopolski i kraju. Poziom – Jakość – Styl… to motto tej marki, a pasja to motor napędowy. Te same założenia były podstawą stworzenia niezwykłego miejsca, jakim jest RAUT. Z pełną odpowiedzialnością polecamy kulinarny przystanek a także nocleg w obiekcie położonym w sercu Puszczy Zielonki. Bardzo zachęcająco brzmi informacja na stronie obiektu: „Jelenie w promieniach wschodzącego słońca… Jeśli wstaniecie odpowiednio wcześnie, to możecie zaobserwować takie widoki! Nasze położenie na skraju lasu pozwala na odetchnięcie od zgiełku miasta i wręcz dosłowne, zatopienie się w naturze… Rozkosze podniebienia na skraju puszczy… Zapraszamy do naszej Restauracji, w której hołdujemy powiedzeniu, że „nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia”. Tą miłością chcemy się z Wami dzielić, bez względu na to, czy wpadniecie w weekend na rodzinny obiad, czy urządzicie niezapomniane urodziny, czy też powierzycie nam organizację spektakularnego wesela!” 

RAUT – restauracja i rezydencja
Kicin

 

Jaka kulinarna przygoda czeka w pozostałych gminach powiatu poznańskiego? Sprawdźcie na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl Serdecznie zapraszamy!

Przygotował: Instytut Skrzynki

grafika

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 25 marca 2025