MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi

Na wielkanocnym stole

grafika

Instytut Skrzynki, organizator cyklu regionalnych konkursów kulinarnych, zaprasza koła gospodyń wiejskich, lokalnych producentów oraz podmioty gastronomiczne, a także uczniów szkół gastronomicznych do udziału w kolejnej odsłonie konkursu „Na wielkanocnym stole 2024”. Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw i wypieków w kategoriach: potrawy mięsne (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików, szynki, wędliny itp.) oraz wielkanocne wypieki (m.in. serniki, mazurki, baby).

Na laureatów w każdej z kategorii czekają nagrody: Grand Prix w wysokości 500 zł, oraz za 1, 2 i 3.  piwo z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, vouchery na wydarzenia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego  w Szreniawie oraz zestawy upominków od powiatu poznańskiego. Produkty z powiatu poznańskiego będą także walczyć o tytuł “Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024”. Aby wziąć udział w konkursie należy do 20 marca 2024 r. przesłać na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl wypełniony i podpisany formularz zgłoszeniowy wraz z recepturą zgłaszanej potrawy lub wypieku – każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie trzy produkty z kategorii mięsnej oraz trzy w kategorii wielkanocnych wypieków. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy są dostępne na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Zgłaszane przysmaki, wraz z oryginałem formularza należy dostarczyć w niedzielę, 24 marca do pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5), gdzie, już tradycyjnie, podczas Jarmarku Wielkanocnego, odbywa się  konkursowa  degustacja oraz ogłoszenie wyników i wręczenie nagród laureatom. Organizatorzy dopuszczają też dostarczanie zgłoszeń drogą pocztową czy kurierską, wysłane na adres muzeum.

Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest samorządowa instytucja kultury, Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem Konkursu jest Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego.

Źródło: Instytut Skrzynki

grafika

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 15 lutego 2024