MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Najlepszy tatar w powiecie

konkurs smak tatara

Aż 15 restauracji z Poznania i powiatu poznańskiego zmierzyło się z przygotowaniem tatarów tradycyjnych – z mięsa wołowego, rybnych oraz wegańskich. Kapituła konkursowa stanęła przed apetycznym zadaniem zdegustowania ok. 30 przysmaków. Uczestnicy przygotowali różne wariacje tego dania – wszak ogranicza nas tylko wyobraźnia! Z liczną reprezentacją tradycyjnych tatarów wołowych w szranki stanęły m.in. tatary z jelenia, tuńczyka, łososia, troci wędrownej, wafli ryżowych, pomidorów i arbuza, suszonych pomidorów czy pieczonych batatów.

W konkursie „Smak Tatara 2022” w kategorii tatarów mięsnych czyli tradycyjnych wołowych i innych przyznano nagrody (laureaci otrzymali także vouchery ufundowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie upoważniające do udziału w warsztatach z przygotowywania kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej):

I miejsce – voucher o wartości 400 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 500 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała restauracja Smaczki Maszki w Baranowie za dwie potrawy ex aequo za tatar z grasicy oraz tatar z polędwicy jelenia.
II miejsce – voucher o wartości 300 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 300 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała restauracja Lumiere z Hotelu Edison w Baranowie za tatar tradycyjny z mięsa wołowego
III miejsce – voucher o wartości 200 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła, voucher o wartości 100 złotych do sklepu Bela Mesa otrzymała Szarlotta z Poznania za tatar wołowy z dodatkiem lasu

W kategorii tatarów wegańskich najwyższą ocenę i wyróżnienie uzyskała restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatar z arbuza i pomidora – voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa. W kategorii tatarów rybnych najwyższą ocenę i wyróżnienie otrzymała restauracja Lumiere Hotelu Edison za tatara z łososia – voucher o wartości 100 złotych do Delikatesów Mięsnych Zyguła oraz upominki od sklepu Bela Mesa.

Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022– Smak Tatara” przyznano następującym potrawom:
1. Restauracja Eatalia Kamionki za tatara rybnego
2. Restauracja Adamo z Mosiny za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego
3. Restauracja Lumiere z Baranowa za tatar tradycyjny z mięsa wołowego
4. Restauracja Smaczki Maszki z Baranowa za tatara z grasicy
5. Restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatara w łososia
6. Black Angus Steak House z Zalasewa za tatara wegańskiego
7. Restauracja Puszczyk z Puszczykowa za tatara tradycyjnego z mięsa wołowego.

Ponadto Kapituła przyznała dwa wyróżnienia pozaregulaminowe za tatary, które przygotowały restauracja Dozo Sushi Bar ze Swarzędza za tatar rybny oraz Restauracja L33 z Poznania za Tatar tradycyjny z mięsa wołowego. Oceną przygotowanych dań zajęła się kapituła konkursowa w składzie: Marek Gąsiorowski – prezes Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Dawid Łagowski – szef kuchni, Janusz Łakomiec – prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Jacek Marcinkowski – Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-Kucharzy w Poznaniu, Jakub Pindych – Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, Przemysław Tecław – Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysły Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz Bartosz Muzalewski – właściciel restauracji Stara Osada, współorganizator konkursu.

Podczas wydarzenia do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” przyjęta została restauracja Stara Osada w Wiórku. Nastąpiło uroczyste wręczenie certyfikatu oraz tabliczki znamionowej członka szlaku, które będą eksponowane w tej restauracji. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. Te różnorodne punkty łączy zwykle jedna, najważniejsza cecha. Pasja ludzi, dzięki którym znalazły się one na tej interaktywnej mapie. Każdy z przystanków na tym szlaku jest miejscem z osobną opowieścią. Informacje o członkach szlaku znaleźć można na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl

Konkurs realizowany był w ramach akcji “Potrawa/-produkt miesiąca” organizowanej przez Instytut Skrzynki, gdzie w styczniu króluje wspomniany tatar, charakterystyczny dla polskiej kuchni karnawałowej. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął starosta poznański, Jan Grabkowski. Akcja miała na celu promocję tradycji przygotowywania i podawania potrawy o nazwie „tatar” oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców oraz szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Źródło: Instytut Skrzynki
Zdjęcia: Jakub Pindych 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 1 lutego 2022