MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłaty urzędowe onlineLogo opłat urzędowych online



Relacje

Nalewkomania w Skrzynkach

konfrontacje nalewkowe

W Dworze Skrzynki 28 i 29 września w ramach I Ogólnopolskiego Forum Nalewkowego Nalewkomania 2024 obradowali miłośnicy i twórcy nalewek domowych. Czy nalewki są częścią naszego dziedzictwa narodowego? Co zrobić, aby festiwale smaku, konkursy i pokazy kulinarne skutecznie popularyzowały tę szlachetną umiejętność, jaką jest tworzenie nalewek? Jak i gdzie pozyskiwać surowce do ich wytwarzania.? Nad takimi miedzy innymi tematami dyskutowali uczestnicy, którzy zjechali się do Skrzynek dosłownie z całej Polski.

Gości powitał Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki, i na wstępie głos oddał dr Karolinie Echaust, która wyjaśniała w jaki sposób można podjąć inicjatywę wpisania tradycji wytwarzania nalewek w Polsce na krajową listę dziedzictwa niematerialnego a następnie na listę UNESCO. Niezwykłą atrakcją okazała się prezentacja najcenniejszych eksponatów z kolekcji Fundacji im. Adama Łukawskiego – w tym laska paradna Baczewskiego. Odbyły się też panele dyskusyjne poświęcone najważniejszym problemom środowiska nalewkowego. Goście z Polski zwiedzili też Dwór Skrzynki oraz zapoznali się z atrakcjami powiatu poznańskiego oraz działalnością Instytutu Skrzynki.

I Ogólnopolskie Forum Nalewkowe było także okazją do upamiętnienia postaci dwóch wspaniałych kobiet, które odeszły dokładnie dziesięć lat temu, a przez wiele lat wnosiły wielki wkład w pielęgnowanie tradycji nalewkowej. Jedna z nich to  Hanna Szymanderska – pisarka, edukatorka i znawczyni kuchni  regionalnej. Druga to fotografka Ewa Kubicka i właśnie w przyziemiu Dworu Skrzynki po południu otwarto wystawę jej przepięknych fotografii. Wystawę “Szklane dusze” ze zdjęciami karafek z kolekcji Jana Babczyszyna będzie można oglądać w Galerii Skrzynki do 13 października.

Wieczorem rozpoczął się natomiast Konkurs Konfrontacje Nalewkowe 2024. Grand Prix otrzymała Katarzyna Rutkowska za nalewkę z pigwowca japońskiego. Pierwsze miejsce zajął Andrzej Kurek za nalewkę z mirabelki z wrotyczem, drugie – Jan Budka za nalewkę z derenia, a trzecie – Andrzej Kurek za nalewkę z malin na płatkach dzikiej róży. Przyznano również wyróżnienie. Otrzymała je Ewa Szafarczyk za nalewkę czeremchową. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku 

Przygotował: Instytut Skrzynki

 

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 30 września 2024