MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

O smakach na konferencji

Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego

„Turystyka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego” to temat konferencji, która odbyła się 17-18 kwietnia w warszawskiej Szkole Głównej Turystyki i Hotelarstwa Vistula. Było to spotkanie praktyków i badaczy z Polski i ze świata, którzy dzielili się wiedzą i inspiracjami, jak w najlepszym stopniu wykorzystać dziedzictwo do rozwoju turystyki kulinarnej w kontekście miast oraz regionów wiejskich. Termin wydarzenia wybrano nieprzypadkowo, bowiem 18 kwietnia obchodzony jest Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej.

Gościem specjalnym wydarzenia był Niclas Fjellström, koordynator globalny sieci dziedzictwa kulinarnego Culinary Heritage Europe, który zachęcał do wykorzystania potencjału dziedzictwa kulinarnego dla rozwoju turystyki. Warto tu wspomnieć, że Instytut Skrzynki w 2023 roku podpisał list intencyjny z Culinary Heritage Europe w zakresie współpracy dotyczącej dziedzictwa kulinarnego w Polsce. Opowiadał o tym także ambasador sieci, Witold Wróbel, zaznaczając istotę ożywiania tradycji kulinarnych na przykładzie Kiełbasy Jałowcowej Rokietnickiej oraz przyznanych w 2022 roku certyfikatów Culinary Heritage  – Limited Edition 2023 laureatom nagrody Grand Prix organizowanego przez Instytut Skrzynki konkursu Polskich Wódek I Okowit Ziemniaczanych Polish Potato Vodka Competition 2022.

Gościem wydarzenia był także Erik Wolf – założyciel i dyrektor generalny World Food Travel Association (USA/Hiszpania), przedsięwzięcia, które zrzesza w sieci 150 krajów. Prezentacja badań przeprowadzonych przez WFTA pokazała, kim jest turysta kulinarny i czym kieruje się w wyborze destynacji swoich podróży. Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki w swojej prezentacji przypomniała o misji Instytutu jako samorządowej instytucji kultury, którą jest: promocja kultury centralnej części Wielkopolski, w tym powiatu poznańskiego; udostępnianie dóbr kultury oraz dokumentacja, tworzenie i ochrona różnorodnych jej wartości. Głównymi zadaniami Instytutu są ponadto: prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, Szlaku kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz ośrodka konferencyjno-szkoleniowego „Dwór Skrzynki”.

Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” powstał w 2021 roku i obecnie jest to blisko 80 członków: rekomendowane restauracje, cukiernie i piekarnie, producenci lodów, wyrobów mięsnych, serowarnie i mleczarnie, producenci przetworów i napojów, gospodarstw agroturystycznych i ogrodniczych, browar rzemieślniczy, pasieki, sklepy i delikatesy oraz duże cykliczne wydarzenia kulinarne. Szlak zdobył zaszczytne wyróżnienie w konkursie na najlepszy produkt turystyczny  Wielkopolski 2023. Instytut Skrzynki od początku swojej działalności realizuje cykl konkursów kulinarnych. W latach 2021-2023 odbyło się 21 konkursów, w których zgłoszonych zostało niemal 700 dań i produktów. Z każdym rokiem liczba ta zwiększa się, co wskazuje, jak dużym cieszą się zainteresowaniem.

Celem regionalnych konkursów kulinarnych jest nie tylko pozyskiwanie nowych, potencjalnych członków szlaku kulinarnego, ale także wyłanianie i promocja najlepszych produktów, potraw regionalnych i tradycyjnych oraz przetworów kulinarnych z terenu powiatu poznańskiego i Wielkopolski oraz nagradzanie i promowanie ich wytwórców. Konkursy te nie mogłyby odbyć się bez licznych partnerów i wsparcia powiatu poznańskiego, bowiem ekspertami w kapitule smaku są właśnie reprezentanci instytucji i stowarzyszeń z branży kulinarnej. Ich praca jest nieraz niesamowitym wyzwaniem, tak jak np. podczas marcowego konkursu „Na Wielkanocnym Stole 2024”, gdzie stół degustacyjny zapełniony mięsnymi i słodkimi świątecznymi przysmakami miał… 20 metrów długości.

Jednym z członków kapituły smaku jest wspomniany już Witold Wróbel, który podkreślał podczas konferencji, że poza funkcją promocji dziedzictwa kulinarnego regionu, konkursy budują pozytywne relacje międzyludzkie. „Smak i Kultura” to hasło przewodnie Instytutu Skrzynki, ale na konferencji znaleźli się też inni goście, którzy kierują się tym wyjątkowym połączeniem – były to przedstawicielki Europejskiego Regionu Gastronomicznego Saimaa 2024 z Finlandii. Oprócz smakowitej opowieści o ich dziedzictwie krainy jezior, Sari Kaasinen zarażała uczestników wydarzenia temperamentem podczas mini recitalu. Organizator wydarzenia, Hubert Gonera wraz z Erikiem Wolf i Niclasem Fjellström poprowadził warsztaty o budowaniu destynacji turystyki kulinarnej w oparciu o dziedzictwo, nastawionej na zrównoważony rozwój i sukces.

Liczne wystąpienia kolejnych prelegentów zabierały uczestników w różne części Polski: do Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, województwa kujawsko-pomorskiego, na szlak po żydowskiej kuchni Krakowa, a także szlaki kulinarne Mazowsza.   Do promocji dziedzictwa kulinarnego zachęcały m.in. dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka m.in. książki „Tradycje kulinarne Polski”, przygotowanej także  we współpracy z Instytutem Skrzynki; dr inż. Joanna Nowicka z Akademii Nauk Stosowanych Angeliusa Siliesiusa w Wałbrzychu, czy prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina z SGGW. O atrakcyjności tego zagadnienia w kontekście wakacyjnych zabaw dla dzieci opowiedziała dr hab. Karolina Buczkowska-Gołąbek, prezes PSTK. O drodze dziedzictwa kulinarnego do UNESCO opowiedziała przedstawicielka Narodowego Instytutu Dziedzictwa. O sieci Michelin w Polsce i na świecie rozmawiali przedstawiciele Polskiej i Warszawskiej Organizacji Turystycznej z reprezentantem Ministerstwa Turystyki i Sportu.

Konferencja dot. turystyki kulinarnej nie mogła odbyć się bez degustacji wyjątkowych przysmaków przygotowanych na wzór starych receptur przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Dwór Mościbrody. Uczestnicy na chwilę zanurzyli się w klimacie nowego miejsca na kulinarnej mapie Warszawy: fabryki Norblina, w której otwarto liczne restauracje, m.in. Let’s Nibble, która zachwyciła uczestników złożonością smaków i prostotą podania serwowanych dań. Konferencja była kolejną z cyklu poświęconego turystyce kulinarnej. Dzięki wielowątkowości i różnorodności kontekstów i projektów realizowanych przez uczestników i prelegentów, nadal pozostaje wiele ważnych i niezwykle interesujących tematów związanych z dziedzictwem kulinarnym, o których mowa będzie w następnych edycjach wydarzenia.

Źródło: Instytut Skrzynki

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 22 kwietnia 2024