Menu główne
Powiat Poznański

Prasowa17
Radiowa17
Facebook
Instagram
Telewizyjna17
Telewizja STK 17


Fundusze Europejskie
Kalendarz imprez
<< Paź 2019 >>
ponwtśrczwptsobnie
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Poczuć smak ziemniaka

– Powiat poznański słynie z różnych smaków i my te smaki chcemy promować – mówił starosta poznański Jan Grabkowski podczas konferencji prasowej, która odbyła się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich i dotyczyła zbliżającego się konkursu pod nazwą „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry 2019”.

– Ma on na celu wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów i przetworów kulinarnych pochodzących z terenu powiatu poznańskiego. Oceniać je będziemy w dwóch kategoriach. Pierwsza to ziemniaki jako produkt, druga dotyczyć będzie potraw z ziemniaka, takich jak bambrzok, szare kluchy, plyndze, pure czy zupa ziemniaczana. W tej kulinarnej rywalizacji będą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne i inne zakłady gastronomiczne. Potrawy oceniać będzie specjalna kapituła, w skład której wejdą krytycy kulinarni, eksperci smaku i znawcy kuchni – mówił Jan Babczyszyn, producent konkursu.

Dlaczego właśnie ziemniak? – Ponieważ jednoznacznie kojarzy się z naszym regionem. Poza tym to odpowiednia pora roku, aby taki konkurs zorganizować. I dlatego właśnie od ziemniaka zaczynamy. Zaczynamy, ponieważ to początek większego projekt. Już wkrótce powstanie bowiem Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego. Jego centrum będzie się znajdować w odtwarzanym przez nas Dworze w Skrzynkach. Chcemy te wszystkie elementy połączyć w całość – zapewniał Jan Grabkowski, który już po konferencji zdradził, że sam jest miłośnikiem ziemniaków, zwłaszcza tych gotowanych.

Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w niedzielę, 6 października podczas imprezy „Poznańska Pyra”, która tradycyjnie odbędzie się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. – Nie mogło być inaczej, ponieważ obie imprezy promują zdrową i tradycyjną żywność. Poza tym, jako muzeum chcemy uczestniczyć w tego typu wydarzeniach – mówił Jan Maćkowiak, dyrektor placówki w Szreniawie. Oprócz wymienionych osób w konferencji udział wzięli jeszcze: Edyta Szast, animatorka zdarzeń kulinarnych, Krzysztof Korolewicz, znawca i propagator ziemniaków w naszym kraju oraz Hieronim Błażejak, wiceprezes Polskiej Akademii Smaku.

O imprezie „Poznańska Pyra” pisaliśmy TUTAJ.

Zdjęcia: Anna Skalska, Weronika Gospodarek

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 30 września 2019


Ogłoszenia Komunikaty

Archiwum