Relacje
Powstaje szlak kulinarny
Wiele wskazuje na to, że już wkrótce powstanie Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego. To właśnie na ten temat dyskutowano podczas poniedziałkowej, specjalnej konferencji, która odbyła się w poznańskiej Galerii OKO. – Swego czasu, jako powiat poznański braliśmy udział w Festiwalu Dobrego Smaku. Teraz zamierzamy pójść dalej. Powołanie do życia Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ma związek z rozbudową i rewitalizacją Dworu w Skrzynkach – mówi Jan Grabkowski.
– To właśnie tam zamierzamy stworzyć centrum dobrego smaku w powiecie poznańskim. To tam, mają się odbywać różnego rodzaju eventy, warsztaty czy też szkolenia, bo nie zapominajmy, że w prowadzonych przez powiat poznański szkołach uczą się m.in. kucharze i hotelarze. Podsumowując, chcemy namówić naszych mieszkańców, choć nie tylko, do smacznego, dobrego jedzenia, ale bez przejadania się. A wszystko to, oczywiście w połączeniu z turystyką – dodał starosta poznański.
Wspomina turystyka kulinarna zdobywa sobie coraz większą popularność. Dzieli się ją na szlaki dotyczące dziedzictwa kulinarnego danego regionu oraz na szlaki monograficzne, poświęcone określonej grupie produktów. – Taka forma turystyki jest bez wątpienia jedną z najprzyjemniejszych. Na dodatek można ją uprawiać przez cały rok. Turystyka kulinarna pozwala też poznać atrakcje turystyczne danego regionu – mówił w trakcie konferencji Jan Babczyszyn, prezes Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku.
W trakcie spotkania przedstawiono m.in. wstępną koncepcję Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego i korzyści wynikające z jego ewentualnego powstania. I to nie tylko dla samego powiatu, ale również dla poszczególnych gmin. Zaprezentowano również działający już szlak kulinarny. Mowa o Smakach Dolnego Śląska, którego przedstawiciele byli obecni na konferencji. Szczegółowa koncepcja stworzenia Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego powstanie pod koniec 2019 roku. Projekt ma wystartować jeszcze przed przyszłorocznymi wakacjami.