MenuMenu główne
Powiat Poznański
Mapa powiatu


<< cze 2025 >>
pwścpsn
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Poznawali dziedzictwo kulinarne

studenci w szreniawie

Piątkowy poranek, 16 maja postawił przed grupą studentów z Grecji, Egiptu, Madagaskaru, Francji, Włoch, Hiszpanii i Azerbejdżanu nowe zadanie: poznać kulturę kulinarną Wielkopolski, szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” i sposoby ochrony oraz upowszechniania dziedzictwa kulinarnego – od skali globalnej, przez europejską po ogólnopolską.

W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie spotkali się m.in. z Lilianą Kubiak, zastępcą dyrektora Instytutu Skrzynki, która poprowadziła wykład na temat kulinarnego dziedzictwa, ale również zachęciła uczestników do dyskusji i podzielenia się wiedzą na temat regionalnych smaków pochodzących z ich rodzinnych stron. Studenci w ramach programu Erasmus, który realizuje Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, w ramach zajęć pod nazwą „Urban Agriculture” poznają wielkopolskie rozwiązania dotyczące slow food marketingu, alternatywnych sposobów dystrybucji, krótkich łańcuchów dostaw oraz produktów regionalnych i tradycyjnych. Uczestnicy zwrócili uwagę na wielkopolską gospodarność i gościnność – to cechy, m.in. dzięki którym kulinarne dziedzictwo regionu jest tak wyjątkowe.

Przygotował: Instytut Skrzynki

studenci w szreniawie

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 16 maja 2025