MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Regionalnie na festiwalu FETA

Uczestnicy poznańskich targów FETA

Wyśmienite sery, aromatyczne wina i orzeźwiające piwa, a nawet chałwy, nalewki i obwarzanki – takie smakowitości czekały na uczestników pierwszej edycji poznańskiej FETY – festiwalu piwa, wina i sera, którego inauguracja odbyła się w sobotę, 16 marca 2024 r. w Concordii Design. Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” dumnie reprezentuje rodzinna serowarnia z Dobieżyna (gmina Buk) – SER-ce Jadzi. Początek festiwalowego weekendu rozpoczęły pokazy i rozmowy ekspertów. Pod czujnym okiem Giena Miętkiewicza oraz serowara z Serowarni Jasiurkowscy na oczach uczestników zaczął powstawać wyjątkowy poznański ser, a  zakończenie procesu i degustacja została przewidziana na początek niedzielnej odsłony festiwalu. Mariusz Kapczyński rozmawiał z lokalnymi winiarzami o ich filozofii i pomyśle na lokalne wino – poszukując odpowiedzi na pytanie, czy wielkopolskie wino to już tradycja, czy nowy rozdział w historii enologicznej regionu. Gieno Miętkiewicz przygotował także pokaz live cooking by udowodnić, że piwo sprawdzi się nie tylko jako napój dla dżentelmenów, ale również jako ciekawa inspiracja dla miłośników kreatywnego gotowania. Degustacje i apetyczne rozmyślania zakończył akcent muzyczny zaplanowany na oba dni imprezy.

Niedziela była też dniem, w którym na uczestników czekały stoiska sprzedażowe z przysmakami. Eksperci pochylili się nad mariażem wina i sera, ale też dyskutowali o samej uprawie winorośli i filozofii produkcji wina regionalnego. Ciekawą inicjatywą była także degustacja cypryjskich serów w parze z liściastymi herbatami.

Patronat nad wydarzeniem objął Instytut Skrzynki, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Redaktor: Maciej Pawlik
Opublikowano: 18 marca 2024