Zapowiedzi
Smak Pyry 2024
Pyra z gzikiem to sztandarowe wielkopolskie danie, jednak przysmaków ziemniaczanych jest o wiele więcej: ślepe ryby, parzybroda, szagówki, szare kluchy czy plyndze. Zapraszamy zatem do udziału w konkursie „Smak Pyry 2024”! Kolejny raz podczas imprezy plenerowej pn. „Poznańska Pyra” w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, w niedzielę 6 października, odbędzie się konkurs, w którym zgłoszone dania z ziemniaków będą walczyć o nagrody finansowe o łącznej wartości 2 000 złotych ufundowane przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego. Laureaci otrzymają także zestawy upominków od powiatu poznańskiego i Muzeum Narodowego w Szreniawie.
Zgłoszenia przyjmowane są do 4 października drogą mailową, a danie konkursowe wraz z oryginałem formularza należy przywieźć do Muzeum Narodowego w dniu konkursu, tj. 6 października w godz. 10.00–12.00. Wręczenie nagród nastąpi jeszcze tego samego dnia na scenie znajdującej się na głównym placu Muzeum ok. godz. 16.00. W konkursie mogą wziąć udział: kola gospodyń wiejskich , producenci, przetwórcy, gospodarstwa agroturystyczne, restauracje i inne zakłady gastronomiczne a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Dania z powiatu poznańskiego będą walczyć również o Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024″. Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne.
Celem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych potraw pochodzących z terenu Wielkopolski – w tym powiatu poznańskiego z pyrą w roli głównej, szczególnie dań tradycyjnych dla naszego regionu. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie Instytutu Skrzynki w zakładce Projekty i konkursy. Organizatorami konkursu są: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Poznańska Pyra, podczas której odbywa się konkurs to ważna impreza – punkt na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. 6 października 2024 r. (niedziela) w godz. 11.00-17.00. będziemy świętować nie tylko smak, ale także znaczenie ziemniaka w naszej kulturze i historii. Celem imprezy jest przybliżenie roli, jaką pyra – symbol Wielkopolski – odegrała w życiu codziennym i rolnictwie naszego regionu. To doskonała okazja, aby odkryć tajniki kuchni wielkopolskiej, poznać historie związane z uprawą ziemniaków oraz spędzić czas w gronie rodziny i przyjaciół. W programie: wykopki, pokazy polowe, pokazy sprzętu do uprawy i zbioru ziemniaków, kulinaria, stanowiska interaktywne dla dzieci, zabawy i konkursy oraz warsztaty. Więcej informacji o wydarzeniu na stronie Muzeum Narodowego w Szreniawie.
Przygotował: Instytut Skrzynki