MenuMenu główne
Powiat Poznański



Relacje

Światowy Dzień Chleba

Afisz Światowy Dzień Chleba

16 października – Światowy Dzień Chleba na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”

To tylko mieszanina mąki, soli i wody z dodatkami, a jednak to najważniejszy, najstarszy i najpopularniejszy składnik diety w historii ludzkości chleb.

Znany był już w starożytności, w Babilonii i Asyrii, Egipcie, Izraelu, Grecji oraz Cesarstwie Rzymskim. Podobno najstarszy chleb, jaki odkryto w czasie wykopalisk w Jordanii, ma 14 400 lat! Był wypiekany z mąki z dzikiej pszenicy i jęczmienia. Do tej mieszanki trafiały jeszcze sproszkowane korzenie roślin, woda i pieprz.

W kolejnych wiekach pieczony był w popiele, na rozgrzanych kamieniach, później na rusztach i blachach.

Niezależnie jednak od tego jak i z czego powstawał zawsze zajmował szczególne miejsce w wielu religiach, w obrzędowości i kulturze całego świata. Tak jest po dziś dzień, bo przecież chleba i igrzysk, chleba i pracy skandowano przez wieki, chlebem i solą witamy do dziś najważniejszych gości, czy jak co dnia w piekarni mówimy – ten mniej wypieczony poproszę!

Dla uhonorowania tego najpopularniejszego w świecie wypieku w 2006 roku ustanowiono 16 października Światowym Dniem Chleba. Pomysłodawcą obchodów był wiceprezes International Union of Bakers and Confectioners (Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników), Hiszpan Andreu Llargués. Wybór daty był nieprzypadkowy: dokładnie 16 października 1945 r. w kanadyjskim Quebecu powstała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

W polskiej kulturze chleb zajmuje szczególne miejsce. Słowianie wypiekali go na rozgrzanych kamieniach i określali jako wychopień. Jego współczesnym odpowiednikiem mogą być podpłomyki. Później piekły go miejskie piekarnie i klasztory, a już w średniowieczu rozpoczęto wypiekanie żytniego ciemnego chleba (zwanego rżanym) i białych rogali oraz odświętnych obwarzanków sprzedawanych na jarmarkach.  Na co dzień jadano chleb z mieszanych składników: surowych ziemniaków, otrębów, mąki z grochu a nawet kapusty. Dodawano do niego korę dębową, korzenie roślin i wypiekano z różnych gatunków mąki, ale najpopularniejszy był ten z mąki pszennej. Z czasem piekarze zaczęli ulepszać receptury dodając drożdże lub zakwas, a także ziarna i zioła.

Szacuje się, że obecnie w Polsce można kupić kilkaset gatunków chleba, a wyroby polskich piekarzy uznawane są za jedne z najsmaczniejszych w świecie. 

Aby się o tym przekonać warto zajrzeć na Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” i posmakować wypieków oferowanych przez jego członków:

Niby chleb powszedni, a jednak wyśmienity. Smacznego!

Autor: Marzena Rutkowska-Kalisz/Instytut Skrzynki

Afisz Światowy Dzień Chleba

Redaktor: Natalia Siejek
Opublikowano: 16 października 2023