Zapowiedzi
Tatar w czterech odsłonach

Osoby z obszarów wiejskich zapraszamy na warsztaty kulinarne, które odbędą się 31 marca w Dworze Skrzynki, w godz. 10.00-14.00. Prowadzącymi będą Ewa Michalska – mistrzyni i szefowa kuchni, kultywatorka tradycji w kuchni wielkopolskiej, aktualnie „kucharz osobisty” z Puszczykowa oraz Kajetan Świokła – szef kuchni restauracji w Dworze Skrzynki.
Uczestnicy warsztatów rozszerzą swoją wiedzę i umiejętności w zakresie sposobów przyrządzania tatara i w kilku odsłonach: tradycyjnego z wołowiny, a także z dziczyzny, ryby oraz w wersji wegetariańskiej. Organizatorzy zapewniają niezbędne produkty do przeprowadzenia warsztatów, a także posiłek i napoje dla uczestników. Udział w warsztatach jest bezpłatny. Obowiązują zapisy – zgłoszenia przyjmowane są do 24 marca włącznie, decyduje kolejność zgłoszeń.
Organizatorami wydarzenia są Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu. Aby zgłosić swój udział należy przesłać email na adres: kontakt@instytutskrzynki.pl zawierający: imię i nazwisko uczestnika, nazwę miejscowości zamieszkania (wsi) oraz telefon kontaktowy. Osoby, które zgłoszą się do udziału zostaną najpóźniej do dnia 26 marca poinformowane e-mailem zwrotnym o zakwalifikowaniu na warsztaty.
Autor: Instytut Skrzynki