MenuMenu główne
Powiat Poznański



Zapowiedzi

Tradycje kulinarne Polski

Instytut Skrzynki został partnerem niezwykłego wydawnictwa „Tradycje kulinarne Polski”, dzięki któremu kuchnia naszego regionu trafi nie tylko bezpośrednio „pod strzechy”, ale także do wielu bibliotek w całym kraju. Pyra z gzikiem, parzybroda i kaczka po wielkopolsku – te wyśmienite, tradycyjne dania zaprezentowane zostały w książce, a ich zdjęcia wykonane przez autorkę uchwyciły apetycznie przygotowane przez szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki potrawy.

„Tradycje kulinarne Polski” to bezpłatny, ponad 350 stronicowy ebook prezentujący kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów z różnych części Polski. „Tradycje kulinarne Polski” to również podcast oraz cykl otwartych spotkań poświęconych kuchni Polski, które odbędą się w różnych częściach kraju.

Publikacja swoją premierę będzie miała 6 grudnia i od tego dnia zostanie udostępniona jako plik do bezpłatnego pobrania ze strony Fundacji Bunkatura. Dzięki wsparciu partnerów, w tym Instytutu Skrzynki, książka ukaże się również w wersji drukowanej. 1500 egzemplarzy trafi bezpłatnie do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach. Autorką książki jest dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Zdobywczyni nagród kulinarnych w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana.

Autorka zajmuje się historią i antropologią jedzenia, a także turystyką oraz dyplomacją kulinarną. Promowała kuchnię polską w Europie i Azji. Prowadzi blog oraz podcast Kuchniokracja. Warto dodać, że tuż po krajowej premierze wydawnictwa, która odbędzie się 6 grudnia w Pałacu w Wilanowie, również mieszkańcy powiatu poznańskiego i Poznania będę mogli uczestniczyć w przygotowanych przez Instytut Skrzynki spotkaniach autorskich. 9 grudnia, o godz. 14.00, w siedzibie Instytutu, Dworze Skrzynki odbędzie się pierwsze spotkanie z autorką.

Poza prezentacją książki, autorka opowie o tym, jak ważnym elementem kultury jest jedzenie, które ciągle pozostaje gdzieś na uboczu tego obszaru. Porozmawiamy również o tym, czym jest edukacja kulinarna i turystyka kulinarna. Jak można wykorzystać kulinaria do budowania świadomości lokalnej, aktywizacji różnych grup społecznych, ochrony dziedzictwa, edukacji historycznej czy promocji krajów oraz regionów. Podczas spotkania w Skrzynkach przedstawiciele bibliotek, szkół gastronomicznych oraz innych placówek kultury, będą mogli otrzymać bezpłatne egzemplarze drukowanej wersji „Tradycji kulinarnych Polski”.

W niedzielę, 10 grudnia o godz. 12.00 odbędzie się kolejne spotkanie – tym razem w Szreniawie podczas cyklicznego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” – Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego. Podczas tego spotkania autorka opowie o świątecznych przysmakach pachnących korzenną nutą oraz o polskich tradycjach wigilijnych. Książkę będzie można też zakupić i wraz z dedykacją może ona być znakomitym prezentem pod choinkę. Warto tu przypomnieć, że tego dnia w Szreniawie odbędzie się również finał regionalnego konkursu kulinarnego „Na wigilijnym stole 2023”, organizowanego przez Instytut Skrzynki.

Źródło: Instytut Skrzynki

Magdalena Tomaszewska-Bolałekgrafika

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 20 listopada 2023