Relacje
Bitwa regionów
Trwa etap degustacji zgłoszonych dań podczas IX edycji „Bitwy Regionów” – Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich. Jak już wspominaliśmy, w tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w Wielkopolsce włączył się Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Zarówno Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu, jak i Liliana Kubiak, zastępca dyrektora zasiadali w komisjach oceniających zgłoszone potrawy w poszczególnych kwalifikacjach.
W gronie ekspertów smaku pojawił się też m.in. Witold Wróbel, ambasador Culinary Heritage Europe, który przewodził kapitule w Ostrzeszowie i Miejskiej Górce. Podobnie jak w poprzednich eliminacjach, wszystkie przygotowane na konkurs dania były przygotowane z wielką pasją i sercem i co najważniejsze, receptury tych potraw pochodziły z lokalnych, a także często rodzinnych tradycji. Ostatnie wydarzenie w Wielkopolsce planowane jest w lipcu, natomiast w dniu 31 sierpnia odbędzie się etap II, czyli finał wojewódzki, w którym uczestniczyć będzie dwanaście Kół Gospodyń Wiejskich, które zajęły pierwsze miejsca w I etapie. Wyniki i więcej informacji na stronie Instytutu Skrzynki.
Przygotował: Instytut Skrzynki,
Zdjęcia: KOWR Oddział w Poznaniu