Relacje
Wędliny na Wielkanoc

W przedświąteczny wtorek w Dworze Skrzynki unosiły się aromaty czosnku, majeranku i wyśmienitych mięs, bowiem odbyły się tu warsztaty kulinarne „Wędliny na Wielkanoc” dla osób z obszarów wiejskich w Wielkopolsce. Tajniki przyrządzania kiełbasy wielkopolskiej białej parzonej zdradzał Przemysław Tecław, kierownik Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku (Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie). Poza poradami rzeźnickimi i kulinarnymi, przypomniał on także o recepturze z 1914 roku, na podstawie której kiełbasa biała została wpisana na ministerialną listę produktów tradycyjnych dla woj. wielkopolskiego.
Zbigniew Kmieć, trener kulinarny, główny ekspert ZPP ds. rolnictwa i żywności pokazał natomiast, jak przygotował domową kiełbasę pasztetową. Dla uczestników była to okazja do poznania nie tylko regionalnych smaków, ale także domowych metod wytwarzania wędlin. Własnoręcznie przygotowywali składniki, mielili je i nabijali farszem osłonki. Pilnowali również temperatury parzenia kiełbas, które na zakończenie oczywiście zdegustowali. Organizatorami wydarzenia byli: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu. O kolejnych planowanych warsztatach będziemy na bieżąco informować na stronach www.instytutskrzynki.pl oraz www.dworskrzynki.pl.
Przygotował: Instytut Skrzynki