MenuMenu główne
Powiat Poznański



W mediach o nas

Wybiorą najlepsze pączki w Wielkopolsce (10.02.2022)

logo głos wielkopolski

Każdy mieszkaniec Wielkopolski z pewnością ma swój ulubiony i wymarzony smak pączka. Jedni wolą te tradycyjne, jak z konfiturą lub marmoladą, inni bardziej nowoczesne, z nadzieniami, z dziurką w stylu amerykańskim, z kolorowym lukrem. 21 lutego, z okazji nadchodzącego Tłustego Czwartku, lokalni cukiernicy przygotują swoje wyroby, aby zainteresować i zdobyć uznanie Wielkopolan. Osoby, które chcą się znaleźć w tzw. konsumenckiej kapitule konkursowej, mogą się zgłosić poprzez zabawę w mediach społecznościowych. Co trzeba zrobić?

By zostać członkiem jury, należy zgłosić się w zabawie facebookowej Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Wystarczy odpowiedzieć do 16 lutego na proste pytanie: „dlaczego to ja powinienem lub powinnam zostać członkiem jury?”. Najciekawsze odpowiedzi wybierze powiatowa instytucja kultury – Instytut Skrzynki. Zwycięzcy zostaną zaproszeni do „konsumenckiej kapituły konkursowej”.

21 lutego o godz. 11.30 członkowie dwóch kapituł konkursowych w siedzibie Starostwa Powiatowego w Poznaniu przy ul. Słowackiego 8 (IV piętro) przyznają wyróżnienia i główne nagrody w kategorii pączków tradycyjnych oraz innych. Pierwszą kapitułę będą stanowić konsumenci, drugą zaś zaproszeni eksperci kulinarni. – Smakołykom z powiatu poznańskiego przyznane zostaną certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Pączka” – mówi Jan Babczyszyn, p.o. dyrektora Instytutu Skrzynki.

Na zwycięzców czekają także nagrody: vouchery do sklepu internetowego, wejściówki na imprezy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Poznaniu, zestaw konfitur czy szkolenie cukiernicze, prowadzone przez mistrza świata w cukiernictwie, Pawła Mieszałę, który będzie również przewodniczącym jednej z kapituł konkursowych.

Głos Wielkopolski

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 10 lutego 2022