MenuMenu główne

 

Środki finansowe z budżetu państwa

 

Powiat Poznański
mapa powiatu poznańskiego z podziałem na 17 gmin


Kalendarz wydarzeń
<< mar 2023 >>
pon.wt.śr.czw.pt.sob.niedz.
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Edukacja

Wygrali kulinarny puchar

patryk i maja

Patryk Jankowski i Maja Siebert, uczący się w Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych Zespołu Szkół w Bolechowie okazali się najlepsi w 1. Kulinarnym Pucharze Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Te kulinarne zawody odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie i były organizowane przez Związek Polskie Mięso. O puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów, składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z całej Polski.

– Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Nasza, bo z filii w Murowanej Goślinie, zwycięska para zaproponowała najlepszą wędzoną szynkę – dla mięsnych smakoszy, palone siano – dla fanów celulozy ze smakiem oraz pyry z gzikiem – pamiętając o swoim rodowodzie. Patryka i Maję prowadziła Alicja Jaworska-Piasecka – relacjonuje Anna Stefańska z Zespołu Szkół w Bolechowie.

patryk i majanagrodzone danie

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 11 marca 2023