Edukacja
Brazylijskie smaki w Jedynce

Brazylijskie smaki przez tydzień królowały w prowadzonym przez powiat poznański Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu. A wszystko za sprawą Kaio Vinicus Trevizan z Senac Paraná, trenera gotowania w krajowych i międzynarodowych konkursach kulinarnych. Już pierwszego dnia jego wizyty uczniowie przygotowali feijoadę – najbardziej znaną potrawę kuchni brazylijskiej. Pochodzi ona z czasów kolonialnych i była jednym z głównych dań… niewolników. Dziś jest serwowana w każdej cenionej restauracji. Stanowi znakomite uzupełnienie dań typu churrasco. Robiona jest też w domach przy okazji świąt rodzinnych.
Kaio Vinicus Trevizan jest zdobywcą m.in. medalu doskonałości (2018), a także brązowego (2021), srebrnego (2016) i złotego medalu (2023) w konkursach Senac Professional Education oraz kolejnego medalu doskonałości w World Skills Competition Lyon (2024). To instruktor gotowania i gastronomii. Był właścicielem i szefem kuchni restauracji specjalizującej się w ostrygach i owocach morza. Obecnie pracuje jako zastępca menedżera gastronomii w szkole stanowej Senac Paraná, przygotowującej uczniów do zawodu kucharz.
Przypomnijmy, że Zespół Szkół nr 1 posiada świetne zaplecze dydaktyczne, pozwalające dobrze przygotować uczniów z klas gastronomicznych do zawodu. A powiat poznański współpracuje z São José dos Pinhais już od 21 lat. Jednym z elementów tej współpracy są coroczne warsztaty organizowane od 2008 roku z udziałem brazylijskich specjalistów, a także kursy gotowania w São José dos Pinhais i Kurytybie. Wśród dotychczas zaproszonych było wielu uznanych szefów kuchni i restauratorów.
Autor: Hanna Kolanowska-Pogrzebna