Relacje
Było z czego wybierać

Aż 79 świątecznych potraw i wielkanocnych wypieków zgłoszono w regionalnym konkursie kulinarnym „Na Wielkanocnym Stole 2025”. Kapituła smaku miała ciężki orzech do zgryzienia: zdegustować i ocenić w kategorii mięsnej m.in. żurki, kiełbasy, szynki i pasztety, zaś w słodkościach: mazurki, baby, serniki i inne świąteczne ciasta. Eksperci z jury uznali poziom konkursu jako bardzo wysoki. W szranki stanęli przedstawiciele branży gastronomicznej, koła gospodyń wiejskiej a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski.
Tradycyjnie już konkurs odbył się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, wyjątkowego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. W kategorii potrawy mięsne Grand Prix otrzymał Wiesław Sałkiewicz z Poznania za szynkę jagnięcą wędzoną surową, zaś w kategorii wielkanocne wypieki ten sam tytuł trafił do uczniów Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za babkę wielkanocną.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, a jego współorganizatorem Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. wydarzenie odbywało się pod honorowym patronatem starosty poznańskiego Jana Grabkowskiego. Komplet wyników i więcej zdjęć na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl
Przygotował: Instytut Skrzynki