MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Edukacja

Pokazy kulinarne

W Zespole Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu oraz w pracowni gastronomicznej Szkoły w Murowanej Goślinie należącej do Zespołu Szkół w Bolechowie odbyły się pokazy kulinarne z wykorzystaniem wielkopolskiego regionalnego produktu tj. wieprzowiny ze świni złotnickiej. Pokazy prowadzone były przez warszawskiego szefa kuchni Artura Wawra.

Na pokaz przygotowano następujące dania: plastry podwędzanej polędwiczki ze świni złotnickiej, polędwiczkę ze świni złotnickiej gotowaną w niskiej temperaturze z pudrem ziołowym, ziołowe babeczki z musem z wątróbek ze świni złotnickiej oraz pajdy chleba ze smalczykiem ze świni złotnickiej z pieprznikiem jadalny. Wszystkie te dania zostały przygotowywane w obecności zaproszonych gości oraz uczniów i nauczycieli obu szkół.

W trakcie pokazów Artur Wawer opowiadał o przepisach, sposobie wykonania dań z wykorzystaniem techniki sous- vide. W pokazach udział wzięli m.in: Starosta Poznański Jan Grabkowski oraz dyrektor Agencji Rynku Rolnego Andrzej Bobrowski.  Wszystkie przygotowane w obu szkołach dania okazały się bardzo smaczne. Swoim wyglądem oraz zapachem zachęcały do degustacji nawet tych „nieprzekonanych”.

https://gospodarz.tv/video,pokaz-kulinarny-w-swarzedzu.html

Autor: Izabela Starosta-Byczyńska, Małgorzata Krzysztoń

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 3 listopada 2014