Edukacja
Pokazy kulinarne
Na pokaz przygotowano następujące dania: plastry podwędzanej polędwiczki ze świni złotnickiej, polędwiczkę ze świni złotnickiej gotowaną w niskiej temperaturze z pudrem ziołowym, ziołowe babeczki z musem z wątróbek ze świni złotnickiej oraz pajdy chleba ze smalczykiem ze świni złotnickiej z pieprznikiem jadalny. Wszystkie te dania zostały przygotowywane w obecności zaproszonych gości oraz uczniów i nauczycieli obu szkół.
W trakcie pokazów Artur Wawer opowiadał o przepisach, sposobie wykonania dań z wykorzystaniem techniki sous- vide. W pokazach udział wzięli m.in: Starosta Poznański Jan Grabkowski oraz dyrektor Agencji Rynku Rolnego Andrzej Bobrowski. Wszystkie przygotowane w obu szkołach dania okazały się bardzo smaczne. Swoim wyglądem oraz zapachem zachęcały do degustacji nawet tych „nieprzekonanych”.
https://gospodarz.tv/video,pokaz-kulinarny-w-swarzedzu.html
Autor: Izabela Starosta-Byczyńska, Małgorzata Krzysztoń