Konkurs kulinarny „Przetwory na zimę”
Przedmiotem konkursu regionalnego „Przetwory na zimę” jest wyłonienie i nagrodzenie najlepszych tradycyjnych przetworów takich jak: powidła, dżemy, konfitury, kompoty, marynaty, kiszonki, grzyby, a także przetwory mięsne i rybne. W konkursie mogą uczestniczyć kola gospodyń wiejskich, gospodarstwa agroturystyczne oraz inne lokale gastronomiczne z terenu całej Wielkopolski. Finał konkursu zaplanowano na 21 września podczas festynu rodzinnego „Skrzynki Pełne Smaków” w Dworze Skrzynki.
Na laureatów czekają nagrody finansowe o łącznej wartości 1 750 złotych ufundowane przez Instytut Skrzynki, vouchery na wybrane wydarzenie w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz upominki od Powiatu Poznańskiego. Uczestnicy konkursu z terenu powiatu poznańskiego ubiegają się o certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025”. Zgłoszenia konkursowe należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do 18 września. Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych jest Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Tam też więcej informacji.
Przygotował: Instytut Skrzynki
Opublikowano: 27 sierpnia 2025