Zapowiedzi
Smaczne lato w aglomeracji

W lipcu i sierpniu miłośnicy dobrej kuchni będą mieli wyjątkową okazję, by odkryć bogactwo wielkopolskich smaków. Wybrane restauracje w Poznaniu i okolicy, które na co dzień sięgają po lokalne produkty, inspirują się kuchnią regionalną oraz tradycją domowego gotowania, przygotowały degustacyjne menu regionalne. W akcję włączyła się restauracja Dworu Skrzynki, gm. Stęszew, która proponuje gościom m.in. kaczkę z modra kapustą i domowymi pyzami.
– Akcja ma na celu promocję kulinarnego dziedzictwa poprzez jego współczesną interpretację – autorską, sezonową i opartą na jakości – mówi Jan Mazurczak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna (PLOT), która koordynuje akcję.
Każda restauracja biorąca udział w projekcie samodzielnie komponuje menu w oparciu o lokalne produkty i przepisy – są to najczęściej trzy dania, ale ich liczba, styl podania oraz cena zależą od koncepcji i charakteru lokalu. Dodatkowo w zestawach mogą znaleźć się również propozycje dodatkowe, takie jak pairing dań z winami, piwami rzemieślniczymi lub napojami bezalkoholowymi.
Wszystkie serwowane potrawy łączy jedno – zawierają składniki regionalne z Wielkopolski lub odwołują się do lokalnych tradycji kulinarnych, opowiadając kulinarną historię, której uzupełnieniem będą informacje uzyskane od obsługi każdego z lokali partnerskich.
W ofercie nie zabraknie klasyków, takich jak pyra z gzikiem i kaczka z pyzami. Na lato idealną propozycją będą sezonowe warzywa i owoce: bób, szparagi, hyćka (czyli kwiaty czarnego bzu), rabarbar, a nawet niedoceniane mirabelki.
Nowe menu degustacyjne w wybranych restauracjach Poznania i okolicy to kontynuacja długoletnich działań PLOT na rzecz promocji lokalnej gastronomii.
– Niedawno po raz trzeci poznańskie restauracje zostały docenione przez prestiżowy przewodnik Michelin. Nowy projekt to szansa, by tym razem pochwalić się jakościowymi produktami i potrawami bazującymi na naszej bogatej, regionalnej tradycji kulinarnej – zauważa Jakub Pindych, ekspert kulinarny PLOT.
W akcji biorą udział następujące restauracje (menu i szczegóły oferty dostępne na stronie https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu):
- A nóż widelec (wyróżnienie Michelin),
- Bazar 1838,
- Concordia Taste,
- CUCINA (wyróżnienie Michelin),
- Dwór Skrzynki (Skrzynki, gm. Stęszew, powiat poznański) – lokal na szlaku kulinarnym www.smakipowiatupoznanskiego.pl
- Figa (Plewiska, gm. Komorniki, powiat poznański)- lokal na szlaku kulinarnym www.smakipowiatupoznanskiego.pl
- Fromażeria (wyróżnienie Michelin),
- Hyćka,
- Hotel NH Poznań,
- Hotel HP Park (Restauracja Panorama),
- Po Swojemu,
- POSTO (wyróżnienie Michelin),
- Ratuszova,
- (wyróżnienie Michelin),
- The Time (wyróżnienie Michelin),
- Złota Kaczka.
– Nasza wakacyjna akcja to prawdziwa uczta dla smakoszy i doskonała okazja, by poznać na nowo bogactwo polskiej kuchni – tej najbliższej sercu, bo zakorzenionej w regionie – dodaje Jan Mazurczak.
– W akcji nie mogło zabraknąć restauracji Dworu Skrzynki, która jest lokalem otwierającym szlak kulinarny powiatu poznańskiego (www.smakipowiatupoznanskiego.pl) . Dziedzictwo kulinarne naszego regionu jest fundamentem i misją działalności Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Warto też tu wspomnieć, ze droga z Poznania do Skrzynek to przysłowiowy „rzut beretem”, więc zapraszamy w każdą sobotę i niedzielę mieszkańców Wielkopolski, a także bawiących tu turystów na wyjątkowe smaki tradycji – mówi Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki.
Ze względu na wyjątkowy charakter oferty, goście są proszeni o wcześniejszy kontakt z wybraną restauracją i dokonanie rezerwacji z co najmniej jednodniowym wyprzedzeniem.
Szczegóły na stronie: https://visitpoznan.pl/smaczne-lato-w-poznaniu
Restauracja Dworu Skrzynki czynna:
Piątek: 16.00 – 21.30 (jeśli odbywają się koncerty, zamówienia do 21.00),
Sobota: 12.00 – 22.00 (zamówienia do 21.00)
Niedziela: 12.00 – 20.00 (zamówienia do 19.00)
Rezerwacja stolików: +48 691 838 221. Aktualna oferta kulinarna i kulturalna: www.dworskrzynki.pl oraz w mediach społecznościowych. Zapraszamy!
osoba do kontaktu: Liliana Kubiak – Zastępca Dyrektora Instytutu Skrzynki e-mail: liliana.kubiak@instytutskrzynki.pl tel. 451 152 795
Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego to powołana w 2021 roku powiatowa instytucja kultury, która swoją siedzibę ulokowała w zrewitalizowanym Dworze w Skrzynkach. Oprócz ośrodka szkoleniowo-konferencyjnego, działa także Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Podstawowym celem statutowym Instytutu jest promocja kultury centralnej części Wielkopolski, tworzenie, ochrona różnorodnych jej wartości i udostępnianie dóbr kultury oraz prowadzenie Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w formie ośrodka badań i dokumentacji w dziedzinie kultury i kulinariów, a także prowadzenie Szlaku Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Przygotował: Instytut Skrzynki