Zapowiedzi
Dwa kulinarne konkursy

Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury zajmująca się m.in. dziedzictwem kulinarnym ogłasza konkurs, w którym główną rolę gra gęsina – na laureatów czekają nagrody finansowe. Wydarzenie odbywa się w ramach przygotowań do obchodów kolejnej edycji Dnia Świętego Marcina oraz akcji Gęsina na Imieninach w Poznaniu. Konkurs „Przekąski z gąski 2022” kierowany jest do restauracji, producentów żywności, gospodarstw agroturystycznych, kół gospodyń wiejskich i innych obiektów gastronomicznych z całego kraju, w tym szczególnie z terenu Wielkopolski i powiatu poznańskiego.
Instytut Skrzynki ogłasza też konkurs pod nazwą „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” edycja: „Potrawy z gęsiny”. Jego celem jest wyłonienie i wyróżnienie najciekawszych przepisów potraw z gęsiną w roli głównej oraz promocja tradycji przygotowywania dań z gęsiny w okresie obchodów imienin Św. Marcina. Ocenie podlegać będą przepisy oraz zdjęcia gotowych potraw. W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne. Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność.
Więcej informacji na stronie Smaki Powiatu Poznańskiego.