MenuMenu główne
Powiat Poznański
Czujka tlenku węglaLogo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi

O zakąskach i nie tylko…

To będzie wyjątkowe wydarzenie, połączone z możliwością spotkania z Aleksandrem Baronem i Łukaszem Klesykiem autorami książki „Między wódką a zakąską”, przygotowaną przez Wydawnictwo Pascal. W czasie spotkania będzie można rozmawiać o polskich białych wódkach i zakąskach do niej. Dwie niepowtarzalne osobowości i jedna wspaniała książka, jedyna w swoim rodzaju. Po spotkaniu zaplanowano after party. Gospodarzem spotkania jest Restauracja Pod Niebieniem na Starym Rynku w Poznaniu.

Książka Wydawnictwa Pascal to dzieło, które wzięło się z… niezgody! Z niezgody, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat – tak twierdzą autorzy Aleksander Baron i Łukasz Klesyk – zapach i fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód… Autorzy wzięli na warsztat ponad 60 gatunków polskich wódek czystych degustując je i dobierając do nich najlepsze potrawy. – Kiedy dostałam do ręki, tę książkę dzięki uprzejmości wydawnictwa zaskoczyła mnie ona wiedzą jaką ma do przekazania Czytelnikom. Autorzy pokazują, że ten trunek, tak spowszedniały i pozbawiony szacunku jest całkiem nieznany. Odkrycie go to także rola restauratorów. Stąd też narodził się pomysł na to spotkanie autorskie – mówi Lidia Brauza-Marek właścicielka Restauracji Pod Niebieniem.

Aleksander Baron, to szef kuchni młodego pokolenia, restaurator, współwłaściciel warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksplorował granice kuchni polskiej. W swoich kulinarnych kreacjach odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasykę. Autor bestsellerowej książki “Kiszonki i fermentacje” oraz współautor hitowej książki “Przepisy i opowieści”. Łukasz Klesyk, to dziennikarz kulinarny, ekspert od alkoholi mocnych, które zawodowo degustuje i opisuje od kilkunastu lat. Członek honorowy The Scotch Malt Whisky Society. Redaktor i felietonista, pisze m.in. do magazynów “Wino” i “Whisky”

Guru polskiego serowarstwa zagrodowego Gieno Mientkiewicz o książce napisał: „Szukając Świętego Graala, w kieliszku i na talerzu, autorzy kilka razy ocierają się o doskonałość. Kto miałby to zrobić lepiej jak nie ci dwaj giganci smaku”. Po spotkaniu autorskim przewidziano after party, na którym zostaną zaprezentowane trzy wódki i trzy zakąski przygotowane do nich przez szefa Restauracji Pod Niebieniem, Adama Mendla. Vouchery na after party w cenie 50 złotych od osoby do nabycia na stronie www.pod-niebieniem.pl, w zakładce menu/vouchery.

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 12 kwietnia 2018