Ogłoszenia Komunikaty
Weekendowe kontrole sanitarne
Pracownicy Oddziału Higieny Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Poznaniu prowadzą weekendowe kontrole sanitarne w obiektach znajdujących się w miejscowościach wypoczynkowych oraz przy trasach turystycznych a także sprzedaży targowiskowej. Wzmożony nadzór sanitarny obejmuje obiekty produkcji i obrotu żywności, a także obiekty żywienia zbiorowego.
Od 1 do 31 lipca w mieście i powiecie poznańskim przeprowadzono 23 kontrole i nałożono 6 mandatów. W kawiarni-cukierni mi.in. za niehigieniczne warunki przechowywania wyrobów cukierniczych nietrwałych w urządzeniu chłodniczym, niehigieniczne warunki przechowywania opakowań do żywności, brak informacji na temat składu surowcowego; w trzech sklepach spożywczych m.in. za brak czystości i porządku na zapleczu, zabrudzone elementy wyposażenia, brak identyfikacji środków spożywczych (warzyw i owoców), niehigieniczne warunki przechowywania żywności, brak czystości w magazynie (brudne urządzenia zamrażalnicze do przechowywania żywności: w dwóch punktach sprzedaży lodów za brak orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych i brak zapisów z monitoringu czynności wynikających z instrukcji dobrych praktyk higienicznych ( GHP).
Weekendowe kontrole – soboty i niedziele – będą kontynuowane do 29 września br. Od początku sezonu letniego pracownicy Oddziału Higieny Dzieci i Młodzieży przeprowadzili 70 kontroli: 55 półkolonii i 17 obozów/kolonii, w których uczestniczyło 2367 dzieci i młodzieży. W skontrolowanych turnusach organizatorzy zapewnili uczestnikom wypoczynku bezpieczne i higieniczne warunki pobytu, nie stwierdzono nieprawidłowości. Dla uczestników półkolonii prowadzone są zajęcia i spotkania na temat zasad bezpiecznego zachowania nad wodą, w górach, w lesie ze szczególnych zwróceniem uwagi na sposoby ochrony przed ukąszeniem kleszcza, bezpiecznego korzystania ze słońca i higieny osobistej.
Autor: Cyryla Staszewska