Edukacja
Brazylia od kuchni
Gulasz wołowy z Morretes, gulasz rybny po kapiszabsku, rolada z podbrzusza wieprzowego faszerowana kiełbasą, tapioka czy banany po franciszkańsku, to typowe dania kuchni brazylijskiej, które kusiły zapachem w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu. Janete Marcelino, szefowa kuchni jednego z najbardziej ekskluzywnych hoteli w Kurytybie, szkoliła uczniów klas gastronomicznych w ramach projektu „Brazylia od kuchni”. Tegoroczne przedsięwzięcie to kontynuacja cyklu imprez prowadzonych od 2008 roku w szkołach powiatu poznańskiego dzięki współpracy z partnerskim samorządem São José dos Pinhais w Brazylii.
Przygotowanie każdego dania poprzedziła krótka prezentacja jego historii. Niektóre potrawy były wyjątkowo pracochłonne, jednak wszystkie bezwzględnie zachwyciły zarówno uczniów, jak i nauczycieli czuwających nad przebiegiem lekcji gotowania. Duża w tym zasługa pani Marcelino, która uwielbia młodzież i świetnie się czuła pracując z naszymi uczniami. A uczniowie wyraźnie odwzajemnili tę sympatię. – Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, że młodzi ludzie w Polsce chcą uczyć się gotować. Nieczęsto się to spotyka w innych krajach, np. w Brazylii – powiedziała szefowa kuchni z Brazylii.
Na lekcjach pojawił się również Tomasz Łubiński, wicestarosta poznański, który osobiście nadzorował przygotowanie jednej z potraw. Wicestarosta pochwalił młodych kucharzy za zaangażowanie i wyraził zadowolenie, że to właśnie uczniowie szkoły w Swarzędzu mieli wyjątkową okazję zdobywania nowych umiejętności i przygotowania „egzotycznych” potraw pod okiem brazylijskiej szefowej kuchni z renomowanej restauracji. – Kuchnia brazylijska jest smaczna i aromatyczna. W Polsce otwiera się coraz więcej restauracji z takimi daniami w ofercie. Dlatego tak ważne jest, aby młodzież, która wiąże swoją przyszłość z gastronomią, poznawała nowe kultury i smaki – dodał wicestarosta.
Kuchnie regionalne i kuchnie świata są częścią programu szkolnego realizowanego przez klasy technikum gastronomicznego ZS nr 1 w Swarzędzu. Dzięki współpracy powiatu poznańskiego z prefekturą São Josè dos Pinahis w stanie Parana w Brazylii, uczniowie mogli szkolić się pod okiem rodowitej Brazylijki. Był to już drugi projekt dla klas gastronomicznych. Pierwszy, pod nazwą „Brazylijskie smaki”, realizowany z Miriam Amoretti, restauratorką i szefową kuchni z São José dos Pinhais, przeprowadzony został w 2015 roku. W ramach współpracy między samorządami odbyły się też dwa kursy przygotowywania polskich potraw w Brazylii, w których uczestniczyli nauczyciele szkolenia gastronomicznego pracujący na co dzień z uczniami Zespołu Szkół w Murowanej Goślinie.
Przybliżenie tradycji brazylijskiej mieszkańcom powiatu oraz zaprezentowanie tradycji i walorów powiatu poznańskiego gościowi z Brazylii jest elementem realizacji założeń współpracy zagranicznej powiatu.
Autor: Hanna Kolanowska-Pogrzebna