MenuMenu główne
Powiat Poznański
Likwidacja azbestu


<< kwi 2025 >>
pwścpsn
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Terminy imprez mogą ulec zmianie

Relacje

Certyfikaty przyznane

Przedstawiciele Wojewódzkich Inspekcji Jakości Handlowej przyznali certyfikaty jakości ośmiu firmom, które specjalizują się w wyrobie białej kiełbasy parzonej wielkopolskiej. W tym gronie znalazło się dwóch producentów z powiatu poznańskiego: Zakłady Mięsne Bystry ze Swarzędza oraz Zakłady Mięsne Mielczarek z Komornik. Pozostałe certyfikaty uzyskały firmy: Zyguła, Zakłady Mięsne Konarczak, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Waldi, Dworecki, AgroHandel i Zakłady Mięsne Szajek. Wszystkim produktom przyznano ex aequo pierwsze miejsce.

Od lipca 2017 r. decyzją Komisji Europejskiej biała kiełbasa parzona wielkopolska dołączyła do ekskluzywnego grona produktów, których jakość i smak są gwarantowane. Czym się różni prawdziwa biała kiełbasa od podróbki? – Kiełbasa biała parzona wielkopolska jest produkowana wyłącznie ze świeżego mięsa wieprzowego wykrawanego w ciągu 48–72 godzin po uboju. Mięso użyte do produkcji jest niepeklowane, a jedynymi dodatkami są m.in. sól warzona, świeżo zmielony pieprz czarny, chrzan oraz tarty majeranek – mówi na łamach “Głosu Wielkopolskiego” Jacek Marcinkowski, inicjator przyznania chronionego oznaczenia geograficznego Unii Europejskiej dla białej kiełbasy.

fot. Głos Wielkopolski

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 14 marca 2018