Zapowiedzi
Kolacja charytatywna
Kucharze to ludzie niezwykle wrażliwi na smak, estetykę, ale także na to wszystko, co ich otacza. Często angażują się w działania, by pomóc tym, którzy szczególnie wsparcia potrzebują. Dają to, co mają najcenniejszego – swoją kreatywność, pracę i zaangażowanie. Szef kuchni Hotelu Wielspin, Marcin Deckert i jego sous chef, Jakub Grajkowski, laureaci m.in. konkursu kulinarnego „Gęsina na imieninach”, pokazali, że nie pozostają obojętni i chcą pomagać. To dzięki ich inspiracji zostanie zorganizowana kolacja charytatywna dla dzieci, którymi opiekuje się słynna, obchodząca w tym roku X-lecie Drużyna Szpiku.
Do udziału w tym szlachetnym wydarzeniu zaprosili sześciu kucharzy z całej Polski, bo do Puszczykowa przyjadą nie tylko z pobliskiego Poznania, ale także ze Zbąszynia, Sopotu i Ścinawy Polskiej koło Oławy. Szefowie kuchni zmierzą się z bardzo ciekawym tematem, który… sami sobie narzucili. – Każdy z nas będzie odpowiedzialny za przygotowanie jednego dania. Solidarnie wspierać ich będzie cały team kuchenny. Autor będzie musiał do głównego składnika, jakim jest m.in. mięso i ryby dobrać warzywo, które poda na trzy sposoby. Nie będzie to zatem kolacja wegetariańska, ale pokazanie jak pospolite warzywa mogę pięknie zgrać równorzędne role na talerzu – mówią pomysłodawcy kolacji Maciej Deckert i Jakub Grajkowski.
Ta solidarność i wspólnota w kuchni ma przełożyć się na solidarność i otwarte serca gości, którzy będą delektować się daniami w ramach kolacji degustacyjnej z pairingiem win. Całość dochodu z kolacji zostanie przekazana na ręce przedstawiciela Drużyny Szpiku. – Liczymy bardzo na hojność sponsorów oraz gości kolacji. Każdy grosz pozwoli nam na powiększenie sumy pieniędzy, którą będziemy mogli przekazać Drużynie Szpiku – mówi prezes Wielspin sp. z. o. o., Beata Dopierała. Kolacja odbędzie się z udziałem mediów, a także władz lokalnych. Spotkanie uświetni koncert Urszuli Lidwin, która wystąpi m.in. z przebojami Ireny Jarockiej.