MenuMenu główne
Powiat Poznański
Logo opłat urzędowych onlineLogo opłaty urzędowe online



Zapowiedzi

Kolacja charytatywna

Kucharze to ludzie niezwykle wrażliwi na smak, estetykę, ale także na to wszystko, co ich otacza. Często angażują się w działania, by pomóc tym, którzy szczególnie wsparcia potrzebują. Dają to, co mają najcenniejszego – swoją kreatywność, pracę i zaangażowanie. Szef kuchni Hotelu Wielspin, Marcin Deckert i jego sous chef, Jakub Grajkowski, laureaci m.in. konkursu kulinarnego „Gęsina na imieninach”, pokazali, że nie pozostają obojętni i chcą pomagać. To dzięki ich inspiracji zostanie zorganizowana kolacja charytatywna dla dzieci, którymi opiekuje się słynna, obchodząca w tym roku X-lecie Drużyna Szpiku.

Do udziału w tym szlachetnym wydarzeniu zaprosili sześciu kucharzy z całej Polski, bo do Puszczykowa przyjadą nie tylko z pobliskiego Poznania, ale także ze Zbąszynia, Sopotu i Ścinawy Polskiej koło Oławy. Szefowie kuchni zmierzą się z bardzo ciekawym tematem, który… sami sobie narzucili. – Każdy z nas będzie odpowiedzialny za przygotowanie jednego dania. Solidarnie wspierać ich będzie cały team kuchenny. Autor będzie musiał do głównego składnika, jakim jest m.in. mięso i ryby dobrać warzywo, które poda na trzy sposoby. Nie będzie to zatem kolacja wegetariańska, ale pokazanie jak pospolite warzywa mogę pięknie zgrać równorzędne role na talerzu – mówią pomysłodawcy kolacji Maciej Deckert i Jakub Grajkowski.

Ta solidarność i wspólnota w kuchni ma przełożyć się na solidarność i otwarte serca gości, którzy będą delektować się daniami w ramach kolacji degustacyjnej z pairingiem win. Całość dochodu z kolacji zostanie przekazana na ręce przedstawiciela Drużyny Szpiku. – Liczymy bardzo na hojność sponsorów oraz gości kolacji. Każdy grosz pozwoli nam na powiększenie sumy pieniędzy, którą będziemy mogli przekazać Drużynie Szpiku – mówi prezes Wielspin sp. z. o. o., Beata Dopierała. Kolacja odbędzie się z udziałem mediów, a także władz lokalnych. Spotkanie uświetni koncert Urszuli Lidwin, która wystąpi m.in. z przebojami Ireny Jarockiej.

Redaktor: Tomasz Sikorski
Opublikowano: 6 marca 2018