Zapowiedzi
Niech żyje tłusty czwartek!

Cała Polska na niego czeka: Tłusty Czwartek pojutrze, a apetyt na pączki wciąż rośnie! Nie tylko pączki kojarzą się z karnawałem, w Wielkopolsce zwanym Ostatkami lub Zapustami. Faworki, róże karnawałowe, tatary, galart (zimne nóżki), bigos wielkopolski, czy pieczone golonki to rarytasy szczególnie popularne w tym okresie. Ważne, by było tłusto i syto! Od Środy Popielcowej zacznie się post, podczas którego będzie można jedynie powspominać te apetyczne kulinarne przygody, co tym bardziej zwiększy apetyt na wielkanocne przysmaki, które już pod koniec kwietnia znów zapełnią nasze stoły.
Tych, którzy sprawę przygotowania karnawałowych tych przysmaków zostawiają profesjonalistom, zachęcamy do skorzystania oferty członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”: na szlaku jest ok. 80 punktów, z czego ponad połowa to restauracje, ale są też cukiernie i piekarnie:
- Cukiernia Pawlova (Luboń)
- Cukiernia „U Kamilka” (Rokietnica)
- Cukiernia, Kawiarnia „Rynek 10” – Jacek Grzeczka (kawiarnia i cukiernie w Pobiedziskach, cukiernia w Swarzędzu)
- Cukiernia Hanna Piskorska (Pobiedziska, cukiernie także m.in. w Kamionkach, Kobylnicy, Murowanej Goślinie, w Puszczykowie, Swarzędzu i w Poznaniu)
- Piekarnia – Cukiernia „NATURA” (Kobylnica, cukiernie także m.in. w Kamionkach, Kórniku, Swarzędzu, Murowanej Goślinie, Koziegłowach, Puszczykowie, Jerzykowie, Robakowie, Zalasewie i w Poznaniu)
- Piekarnia i cukiernia „Pod Strzechą” (Biskupice, cukiernie także m.in. w Palędziu, Lusówku, Rokietnicy i w Poznaniu)
- Cafe ReSzka (Buk)
Dokładna lista członków znajduje się na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl. Dla tych, którzy pragną samodzielnie przygotować te frykasy także zapraszamy na powyższą stronę, gdzie w zakładce Kulinarium znajdują się receptury wraz z opisem przygotowania. Szczególnie polecamy przepisy laureatów ostatniego korsu organizowanego przez Instytut Skrzynki – „Przekąski Karnawałowe 2025”. Palce lizać!
Przygotował: Instytut Skrzynki