Relacje
Polska kuchnia w Brazylii
Już blisko 200 osób wzięło już udział w kursie gastronomicznym w ramach trwającego w partnerskim São José dos Pinhais Tygodnia Kuchni Polskiej w Brazylii. W tajniki przygotowywania polskich potraw wprowadzają Agnieszka Wójcik i Dorota Witecka, nauczycielki przedmiotów gastronomicznych z prowadzonego przez powiat poznański Zespołu Szkół nr 1 w Swarzędzu.
Kurs polskiej gastronomii odbywa się w Brazylii po raz trzeci dzięki wieloletniej współpracy powiatu poznańskiego z São José dos Pinhais. Warsztaty zostały zorganizowane przez rządową szkołę zawodową SENAC, która specjalizuje się w kursach dla studentów i instruktorów. Zainteresowanie polską tradycją i kulturą w Brazylii jest bardzo duże. Na sile przybiera głównie zaciekawienie gastronomią. Coraz częściej pojawiają się kolejne restauracje i kawiarnie z polskim menu. Przygotowanie potraw poprzedzają wykłady na temat kultury polskiej. Adepci uczą się przyrządzania sałatek, zup, dań mięsnych, pierogów, ciast i deserów.
Oprawa na zakończenie sobotniego kursu była bardzo uroczysta, odegrano polski hymn, były przemówienia, tańce ludowe degustacja przygotowanych wcześniej potraw polskich.W wydarzeniu wzięli udział Pedro Marotta, konsul generalny Argentyny w Paraná; Luis Sossella, konsul Peru; Mariano Czaikowski, konsul honorowy Ukrainy; Darci Piana, wiceprezydent Izby Handlowej; Toninho Fenelon, prefekt São José dos Pinhais; Maria Nogueira, prezydent Komitetu Współpracy Partnerskiej São José dos Pinhais; przedstawiciele władz stanowych oraz polskich społeczności w regionie.
Film na ten temat można obejrzeć TUTAJ
Autor: Hanna Kolanowska-Pogrzebna
Zdjęcia: Prefectura Sao Jose dos Pinhais