Relacje
RGD Swadzim dołączyło do Szlaku
![Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu oficjalnie dołączyło do Szlaku Kulinarnego](https://powiat.poznan.pl/wp-content/uploads/2025/02/1-5-76x76.jpg)
Wyśmienite sery i znakomite wędliny zastąpiły tradycyjnie podawane chleb i sól na powitanie, bowiem Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne w Swadzimiu oficjalnie dołączyło do Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. To właśnie Serowarnia w Złotnikach będąca częścią gospodarstwa jest sprawcą tego zamieszania – nie tylko studenci uczą się tu fachu serowara, ale także okoliczni mieszkańcy kupują doskonałe twarogi i sery długo dojrzewające oraz przetwory mięsne.
6 lutego w Złotnikach odbyła się uroczystość oficjalnego przekazania tabliczki Szlaku Kulinarnego, podkreślająca znaczenie Rolniczego Gospodarstwa Doświadczalnego w Swadzimiu na kulinarnej mapie regionu. Symboliczne wręczenie tabliczki oraz certyfikatu podpisanego przez starostę poznańskiego Jana Grabkowskiego na ręce prof. dr. hab. Krzysztofa Adamowicza, prorektora ds. kadr i rozwoju uczelni, dokonali Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu Skrzynki oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki. Spotkanie zakończyło się oczywiście degustacją i rozmowami o celach gospodarstwa jak i Instytutu Skrzynki, który jest operatorem Szlaku Kulinarnego Smaki Powiatu Poznańskiego. – To drugie już gospodarstwo uczelniane Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu na szlaku – przypomina Liliana Kubiak. – Cieszy nas, że profesjonaliści przyłączają się do idei slow food i podkreślają znaczenie rzemieślniczego wytwarzania żywności – zaznacza.
– RGD Swadzim, gospodarstwo powstałe w 2004 roku w wyniku połączenia dwóch jednostek badawczych, opiera swoją działalność na uprawie zbóż, kukurydzy i rzepaku oraz hodowli zwierząt, w tym owiec rasy Białogłowej Owcy Mięsnej i Fryzyjskiej oraz świń rasy Złotnickiej Białej. Oprócz wsparcia dydaktycznego dla studentów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gospodarstwo zajmuje się również przetwórstwem mleka i mięsa – informuje Iwona Cieślik, rzeczniczka prasowa Uniwersytetu przyrodniczego w Poznaniu. W ofercie RGD Swadzim znajdują się wyroby mięsne ze świń rasy Złotnickiej Białej oraz sery wytwarzane z mleka owczego i krowiego. Produkty te charakteryzują się najwyższą jakością, ponieważ powstają według tradycyjnych metod, które w Złotnikach mają swoje korzenie od lat 90. Wówczas działała tam jedyna w Wielkopolsce przetwórnia mleka owczego i koziego, produkująca sery i jogurty o wyjątkowym smaku. – przypomina.
Informacje o tym, gdzie i jak produkty z gospodarstwa dostępne są do sprzedaży znaleźć można na profilu facebookowym RGD Swadzim. – Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” to sieć rekomendowanych miejsc, które pielęgnują lokalne tradycje kulinarne. Obejmuje zarówno gospodarstwa, restauracje, cukiernie, piekarnie, przetwórców warzyw i owoców, mięsa, mleka, pasieki jak i cykliczne wydarzenia promujące kuchnię regionu. Na szlaku znajduje się już ok. 80 obiektów, a każdy z członków ma swoją zakładkę na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl, tam więc warto zacząć poszukiwania lokalnych smaków naszego powiatu – zachęca Jan Babczyszyn.
Przygotował: Instytut Skrzynki