Relacje
Rumpuć w roli głównej
Mieszkańcy nie tylko z gminy znanej właśnie z rumpucia, ale także z Poznania oraz powiatu poznańskiego, przybyli do Rokietnicy, która już piętnasty raz zaprosiła na swoje popisowe danie. Wyśmienitą, wyjątkową zupę zwaną właśnie rumpuciem przygotowano w 1600-litrowym „garnku” do którego ustawiła się długa kolejka smakoszy. – Ta kolejka chyba najlepiej świadczy o walorach smakowych rumpucia – mówił z uśmiechem starosta poznański Jan Grabkowski, który był jednym z tych, którzy nalewali zupę do miseczek.
Z czego jest rumpuć? – Podstawą tego jednorazowego dania jest wywar z pręgi wołowej, której daliśmy około 100 kilogramów, tak jak i 100 kilogramów boczku wędzonego, 100 kilogramów łopatki wieprzowej, 200 kilogramów kapusty kiszonej, 100 kilogramów kapusty świeżej czy też 50 kilogramów marchwi. Z takiej ilości składników przygotowaliśmy sześć tysięcy porcji – wyliczał Zbigniew Chłopecki, szef Kuchni Myśliwskiej, odpowiedzialny za przygotowanie dania (przepis na zupę w galerii zdjęć).
Rumpuć był punktem kulminacyjnym pikniku, ale atrakcji tego dnia było znacznie więcej. – To świetna impreza, z doskonałą atmosferą. Niesamowita jest też frekwencja, co tylko potwierdza, że coraz więcej osób chce mieszkać w Rokietnicy. Do tego dopisała dzisiaj pogoda, choć pamiętam i takie imprezy, gdy padał deszcz, było błoto, a ludzie i tak się świetnie bawili – dodał starosta. Warto dodać, że w bieżącym roku piknik zorganizowano w znanej i lubianej przez wszystkich festynowej formule.
– Bardzo nam zależało na tym, aby po trudnym okresie zmagania się z pandemią, “Rumpuć” ponownie był otwarty, kolorowy i bogaty w atrakcje. I tak też właśnie było, o czym świadczą uśmiechnięte twarze tych, którzy nas odwiedzili i smakowali tę wyjątkową zupę – podkreślał wójt gminy Bartosz Derech, który również nią częstował. Ci, którzy przyjechali do Rokietnicy odwiedzali również liczne stoiska, w tym także to powiatu poznańskiego.
– Jesteśmy tutaj obecni praktycznie od pierwszej edycji. Trudno jednak, aby było inaczej, bo to rodzinna i integracyjna impreza. Co przygotowaliśmy dla gości? Między innymi kącik dla najmłodszych, a także powiatowe przewodniki. Warto też dodać, że rokietnicki “Rumpuć” znajduje się na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego” – przypomniał Tomasz Skupio z Wydziału Promocji i Aktywności Społecznej Starostwa Powiatowego w Poznaniu.
W trakcie festynu jak zwykle nie zabrakło też prezentacji lokalnych talentów oraz licznych konkursów i animacji. Dzieci bawiły się w wesołym miasteczku, a dla dorosłych przygotowano pokaz mody. Oprócz rumpuciowej zupy była również strefa gastronomiczna, urządzona przez lokalnych restauratorów. Jak zwykle, ważnym punktem imprezy była jej część artystyczna. Licznie zebranej publiczności zaprezentowała się m.in. Marta Podulka i jej uczniowie, a na finał zaśpiewała doskonale znana fanom muzyki pop, Sylwia Grzeszczak.
Jeszcze więcej szczegółów i zdjęć rumpuciowych smaków TUTAJ